Un portret al lui Mozart la 13 ani, vândut pentru 4 milioane de euro

Un tablou care îl înfăţişează pe compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart la vârsta de 13 ani a fost vândut, la o licitaţie Christie’s din Paris, pentru 4 milioane de euro, potrivit BBC, potrivit NEWS.ro.

Mozart este imortalizat în Italia, în ianuarie 1770, cântând la clavecin. Muzicianul se afla într-un turneu la acel moment. 

Christie’s a precizat că Mozart şi tatăl lui stătea la Verona cu Pietro Lugiati, un oficial al Republicii Veneţia. Admirator al lui Mozart, el a fost cel care a comandat portretul. 

„Cel mai probabil, a fost pictat de maestrul veronez Giambettino Cignaroli, care era vărul lui Lugiati”, a declarat Astrid Centner, şefa departamentului Vechi Maeştri al casei de licitaţii din Paris.

Doar cinci portrete i-au fost făcute lui Mozart în timpul vieţii lui.

Portretul i-a intrigat pe specialişti mai ales pentru că în faţa subiectului se află o întreagă compoziţie, care există doar în tablou, nu şi în realitate. La momentul turneului în Italia, el era deja considerat „copil minune”.

Lucrarea muzicală este marcată „molto allegre” şi unii muzicologi spun că ar fi fost compusă de Mozart, iar alţii spun că stilul este al compozitorului veneţian Baldassare Galuppi.

Portretul a ajuns la Christie’s din colecţia lui Alfred Cortot, pianist şi dirijor franco-elveţian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.