Un tânăr rezident clujean în vârstă de 27 de ani, voluntar timp de trei săptămâni într-un spital din Irak

Medic într-un loc unde majoritatea refuză să meargă: „Am scos gloanţe din pacienţi, am curăţat răni provocate de explozii.”

A tratat refugiaţii din Mossul, răniţi de gloanţe sau explozii. Experienţa l-a marcat şi l-a făcut să îşi schimbe percepţia asupra vieţii, conform MEDIAFAX.

Andrei Abrudan a absolvit în 2015 Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca iar în prezent este medic rezident în anul III, specializarea chirurgie generală, la Spitalul Municipal „Clujana”. Face gărzi pe timp de zi, şi câte 7 pe lună, iar în timpul programului a luat parte şi a efectuat diverse intervenţii chirurgicale, legate de patologia abdominală – apendicite, colecist, patologie oncologică, dar şi de tiroidă.

„A fost o tranziţie de pe băncile universităţii, unde înveţi multă teorie, direct în practică, unde, la început, eşti mai stângaci, dar te adaptezi, iar evoluţia este bună”, a povestit Andrei Abrudan, corespondentului MEDIAFAX.

Acesta a prins, încă din liceu, de la tatăl său, medic veterinar care lucrează cu un ONG, gustul pentru voluntariat, astfel că anul trecut a plecat în Irak, pentru a trata refugiaţi din oraşul Mossul, unde a stat trei săptămâni.

În spitalul din Mossul, Andrei a beneficiat de un translator de arabă pentru a putea vorbi cu pacienţii, iar cu acesta se înţelegea în engleză, dar până la finalul şederii a ajuns să înveţe propoziţii în limba arabă cât să se descurce.

„Am tratat şi traume psihice, o femeie mi-a explicat că nu poate dormi după ce ISIS i-a omorât cei doi fii, i-au decapitat şi i-au dat capetele lor să le ţină în mână. Nu ştiam ce să fac, neavând experienţă în psihiatrie, dar am stat de vorbă cu ea, am liniştit-o, am dat dovadă de compasiune şi i-am dat un medicament care nu avea nicio influenţă, pentru a se relaxa şi a se simţi în siguranţă. După acestea, pacienta a reuşit să doarmă. Sunt chestiuni minore, dar care înseamnă enorm pentru ei”, a mai spus Andrei Abrudan.

Seara şi în ziua liberă, medicul clujean ţinea legătura cu părinţii acasă prin internet şi îşi verifica mailurile, dar ieşea în Erbil împreună cu colegii, niciodată singur. Camp-ul în care se afla spitalul era păzit şi nu i-a fost teamă, dar a recunoscut că pentru a merge în Irak este nevoie de „curaj maxim”.

„Experienţa din Irak m-a marcat foarte mult, m-a făcut să îmi schimb percepţia asupra vieţii, să îmi regândesc priorităţile şi să mă concentrez pe ceea ce este important în viaţă, şi anume faptul că nu partea financiară, materială, te face fericit, pentru că azi le ai şi mâine nu. Şi locuitorii din Mossul au avut case şi maşini, dar a căzut o bombă şi au rămas fără nimic. În cazul meu, ca medic care lucrez şi cu patologie oncologică, care te marchează foarte mult, ajung să mă întreb ce este mai important în viaţă. Dacă Dumnezeu mi-a dat aceste posibilităţi, să călătoresc în acţiuni de voluntariat şi să tratez bolnavi, de ce să nu le pun în valoare, de ce să nu ofer dragostea şi compasiunea faţă de semeni?”, a mai spus Andrei.

Experienţa căpătată în Irak nu l-a ajutat în activitatea sa curentă de medic rezident în spitalul clujean, dar l-a făcut să se gândească mai mult la relaţia medic – pacient.

Andrei Abrudan ar vrea să se întoarcă în Irak, pentru că a prins drag de oamenii de acolo, dar până atunci, la începutul lunii iunie, va pleca timp de două săptămâni şi jumătate într-o expediţie umanitară în Nepal – „Nepal for Life” – unde va lucra în cadrul a două spitale.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.