Un număr de 30 de jurnaliști clujeni, membri ai Asociației Profesioniștilor din Presă – Cluj, contribuie la eliminarea prejudecăților față de femei, într-un amplu proiect finanțat cu fonduri europene lansat vineri la Consiliul Județean. În cadrul acestui proiect APPC aduce la Cluj un reputat trainer britanic și jurnalist BBC, prin intermediul agenției de presă Reuters.
Cei doi traineri care asigură pregătirea celor 30 de jurnaliști în acest scop sunt Fiona Anderson, jurnalist BBC și trainer Reuters, și Dana Ududec, avocat specializat pe drepturile omului. Seria de training-uri începe chiar săptămâna viitoare, iar proiectul include dotarea fiecăruia dintre cei 30 de jurnaliști cu tablete performante care să îi ajute în a-și face meseria profesionist.
Fiona Anderson este un trainer experimentat, producător senior pentru echipa internațională a BBC în Marea Britanie, America și Asia, reputată televiziune pentru care asigură și training-ul reporterilor internaționali și al prezentatorilor în ultimii 10 ani. A relatat despre căderea comunismului în fostele state ale Uniunii Sovietice pentru BBC, inclusiv căderea regimului din România, și a condus echipa de televiziune a BBC care a acoperit tragicele evenimente din 11 septembrie 2001 la New York. A pregătit recent jurnaliști de televiziune în Burma și Orientul Mijlociu. De asemenea predă tehnici de scriitură și prezentare către clienți corporate, inclusiv National Trust și London Business School. A fost coach pentru premiata rețea internă a BBC în 2003 și e acreditată la International Coach Federation. Deține un Master în Media Management.
Dana Ududec lucrează în domeniul drepturilor omului cu accent pe nediscriminare din anul 2010. Este absolventă a Facultăţii de Drept (Universitatea din Bucureşti) şi avocat stagiar, urmând un program de masterat intitulat „Politici, gen şi minorităţi” (SNSPA). Ududec asigură expertiză juridică şi sprijin pentru promovarea dreptului la nediscriminare în campanii publice sau litigii strategice pentru mai multe ONG-uri. Dana Ududec este, de asemenea, bursieră în programul internaţional „Women’s Human Rights Training Institute” şi membră a reţelei de experţi naţionali (FRANET) care raportează către Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene.
Cosmina Fernoagă, fost președinte al APPC și coordonatorul acestei inițiative: „Proiectul ne ajută din mai multe prespective. Pe de-o parte APPC capătă expertiză în implementarea de proiecte europene, fapt deloc de neglijat avînd în vedere că demarează noul exercițiu bugetar al UE, iar cum sectorul presei e supus numeroaselor provocări în special sub aspect financiar, evident că fondurile europene reprezintă o reală sursă de venituri pe viitor. Proiectul ne asigură, de asemenea, prilejul de a dota asociația cu echipament, laptopuri si materiale publicitare, dar și un spațiu de lucru. De asemenea, cei 30 de jurnaliști care au aderat la grupul țintă obțin câte o tabletă Apple cu tastatură, care să le ușureze munca pe teren. Ei vor mai beneficia, de asemenea, și de patru zile de cursuri, cu traineri de specialitate, pe teme de discriminare și egalitate de șanse. Dar cel mai important aspect, elementul care a stat până la urmă la baza acestui proiect, se referă la expertiza de care va dispune fiecare jurnalist în parte, având în vedere că grupul țintă la care au aderat va fi implicat în mod direct în activități de deconstrucție a sterotipurilor de gen, de combatere a discriminării și de promovare a principiului egalității de șanse. Jurnaliștii au ocazia să se educe prin acest proiect, dar și să educe la rândul lor, având în vedere că vor participa la o serie de dezbateri cu femei care au trecut prin diverse situații de discriminare”.
Remus Florescu este din acest an președintele APPC: „Este important de precizat faptul că Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj este pentru a doua oară implicată într-un proiect finanţat din fonduri europene, ceea ce dovedeşte că începem să devenim parteneri credibili pentru instituţiile UE. Din punctul meu de vedere, acesta este doar începutul şi sunt sigur că dincolo de toate obstacolele, din interiorul asociaţiei, dar mai ales din exterior, vom reuși să implementăm pe viitor şi alte proiecte care să aibă ca finalitate scopul pentru care APPC a fost înfiinţată: creşterea nivelului de profesionalism al jurnalişilor clujeni”.
Tiberiu Fărcaș, membru fondator APPC și istoric de presă: „Este primul proiect de acest gen derulat de o asociaţie profesională a breselei gazetăreşti în cei 25 de ani scurşi de la Revoluţie, fapt important pentru domeniu. Faptul că 30 de jurnalişti vor fi instruiți în probleme de discriminare de un trainer al BBC, instituţie media în care deontologia profesională este literă de lege, este un alt element decisiv pe care îl aduce acest proiect. Nu în ultimul rând, dotarea tehnică a jurnaliştilor din grupul ţintă dar şi a asociaţiei, sporeşte profesionalismul. Iar societatea e câştigată pentru că relatările despre femei discriminate vor veni de la junalişti care vor avea noţiuni certe datorită trainingurilor din proiect, despre acest flagel. E o premieră în presa locală clujeană în mod cert”.
Proiectul „Femeia în viziunea mass-media – factor de echilibru și egalitate” are un buget de 1.6 milioane de lei, dintre care contribuția Uniunii Europene acoperă 1.4 milioane, și a fost lansat azi la Consiliul Județean. Proiectul urmărește două aspecte – instruirea unui număr de 270 de femei în două profesii căutate pe piață, cele de infirmiere și de educatori sociali, dar și instruirea unui număr de 30 de jurnaliști, toți membri ai APPC, în depășirea discriminărilor, în special a celor de gen. Rezultatul – poveștile de succes ale 40 de clujence care au reușit în viața profesională, dar nu numai vor fi prezentate opiniei publice din județ, vor fi publicate într-un volum și pe un website, iar anterior cei 30 de jurnaliști vor lua parte la cursuri susținute de doi reputați traineri pentru a depăși provocările privind discriminarea de gen în exercitarea meseriei lor.