Ungaria: Viktor Orban își lansează campania electorală cu un discurs combativ

Premierul conservator ungar, Viktor Orban, și-a lansat campania electorală în vederea alegerilor legislative prevăzute pentru 6 aprilie, cu un „discurs adresat națiunii” foarte combativ, relatează duminică AFP, citat de Agerpres.

viktor orban
Foto: TANJUG ARHIVA / TANJUG/STA

„Bătălia nu este terminată încă, să ne păstrăm rezultatele: scăderea prețurilor la serviciile publice, reducerea impozitelor pentru familii, creșterea salariului minim sau plata asigurată a pensiilor”, a declarat șeful guvernului în fața susținătorilor, în centrul Budapestei.

„Ungaria nu mai este aceeași țară ca acum patru ani. Schimbându-ne prezentul, putem să ne schimbăm și viitorul, care nu va fi cel prezis de oracolele din Londra sau Bruxelles”, a adăugat Orban.

De la ascensiunea sa la putere în 2010, Viktor Orban a profitat de majoritatea de două treimi a partidului său, Fidesz, în Parlament, pentru a introduce o serie de ‘reforme’ controversate, notează AFP.

Premierul a fost criticat atât în Ungaria, cât și în străinătate, de către Uniunea Europeană, Statele Unite și numeroase organizații neguvernamentale, pentru restrângerea independenței Curții Constituționale, a Băncii Centrale, a Biroului procurorului, a Justiției și a mass-media, dar și pentru atitudinea față de extrema dreaptă. „În ultimii patru ani, această țară a întinerit pe plan spiritual (…) să scoatem caii, să-i încălecăm, pentru că mâine pornim la atac”, a conchis prim-ministrul ungar, făcând apel la susținătorii săi să se mobilizeze în vederea campaniei.

Sondajele relevă un avantaj considerabil al Fidesz, în pofida faptului că, în ultimul moment, partidele din opoziție au stabilit o listă comună pentru a-și mări șansele. „Țara s-a schimbat cu adevărat în patru ani… în rău. Va trebui să alegem, la 6 aprilie, între trecut, restaurarea epocii lui Horthy (liderul Ungariei în anii 1930 și 1940 și aliat al Germaniei hitleriste) sau o republică modernă, europeană, echitabilă și liberă”, a declarat Attila Mesterhazy, candidatul opoziției la postul de premier, după discursul lui Viktor Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.