Vaccinul Johnson & Johnson este recomandat de OMS şi în ţările unde circulă alte tulpini de coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinul împotriva COVID-19 al companiei Johnson & Johnson chiar şi în ţările unde se află în circulaţie variante mai contagioase ale coronavirusului.

Grupul strategic consultativ de experţi (SAGE) cu privire la vaccinare al OMS, reunit luni, a publicat miercuri recomandările sale în legătură cu utilizarea vaccinului dezvoltat de gigantul farmaceutic american Johnson & Johnson şi pe care agenţia ONU l-a omologat vineri.

‘În ţările în care răspândirea variantelor este ridicată şi în ţările în care dispunem acum de informaţii despre utilizarea acestui vaccin pentru a controla maladia cauzată de aceste variante, vă recomandăm utilizarea sa’, a declarat Alejandro Cravioto, preşedintele SAGE, într-o conferinţă de presă, transmite AFP, citat de Agerpres.

‘După ce am examinat datele, dispunem de un vaccin care se dovedeşte sigur’, a adăugat el, precizând că vaccinul este recomandat de la 18 ani şi ‘fără limită de vârstă’.

În ianuarie, Johnson & Johnson anunţase o eficacitate de 66% a vaccinului său împotriva COVID-19. Acest vaccin este primul din cele omologate de OMS care necesită administrarea unei singure doze şi poate fi păstrat într-un frigider obişnuit, la temperaturi de 2-8 grade Celsius, timp de trei luni. La o temperatură de -20 de grade, valabilitatea sa este de trei ani.

Vaccinul de la Johnson & Johnson are autorizaţie de urgenţă în Statele Unite din luna februarie, în Canada de la începutul lui martie şi în Uniunea Europeană din 11 martie. Africa de Sud începuse anterior administrarea sa.

Potrivit directorului ştiinţific al companiei americane, Paul Stoffels, serul de la Johnson & Johnson ‘este primul vaccin care a fost studiat la scară foarte mare (în jur de 40.000 de persoane), inclusiv asupra variantelor’.

El a fost testat în studii clinice pe persoane de 18 ani şi peste în mai multe ţări, în special în SUA, Mexic, Brazilia şi Africa de Sud.

Vaccinul de la Johnson & Johnson este un vaccin cu ‘vector viral’. El utilizează ca suport un alt virus puţin virulent, transformat prin adăugarea de instrucţiuni genetice de la o parte a SARS-CoV-2, responsabil de maladia COVID-19. După pătrunderea sa în celule, o proteină tipică a SARS-CoV-2 este produsă, învăţând sistemul imunitar să îl recunoască. O tehnică similară este folosită şi pentru vaccinul rusesc Sputnik şi cel la de la AstraZeneca.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.