Vasile Topa, noul rector al Universitatii Tehnice Cluj-Napoca

Batalia pentru functia de rector al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) s-a dat in trei candidati: Marius Bulgaru, Vasile Ţopa şi Ţălu Ştefan, iar alegerile au fost castigate cu un scor zdrobitor de Vasile Ţopa, cel care a ocupat in ultima jumatate de an functia de rector interimar.

vasile topa rector UTCN

Ţopa a castigat la o diferenta foarte mare de voturi fata de contracandidatii sai, obtinand 677 de voturi, la mare distanta de locul doi ocupat de Marius Bulgaru, cu 134 de voturi, în timp ce Ştefan Ţălu a primit numai cinci voturi.

Vasile Ţopa a urmat cursurile UTCN, iar în 1998 a devenit doctor în Inginerie Electrică, cu teza Contribuţii la rezolvarea prin tehnici numerice de optimizare a problemelor inverse de câmp electromagnetic. Până în anul 1984 a fost inginer stagiar la Regionala de Căi Ferate Cluj, secţia IFTE Cluj-Napoca, iar timp de un an a fost inginer stagiar cu activităţi de cercetare.

Acesta a mai ocupat, pe rând, funcţiile de asistent, şef lucrări, conferenţiar şi profesor la UTCN, fiind şi directorul centrului de cercetare în ELectroMagnetism Aplicat (ELMA). Din octombrie 2015, Ţopa a ocupat şi funcţia de rector interimar, după pensionarea lui Vlaicu.

Ţopa propune ca viziune managerială pentru următorii patru ani elemente organizatorice precum crearea de parteneriate între licee și universitate prin accesare de fonduri, revizuirea planurilor de învăţământ (în colaborare cu mediul socio-economic), evaluarea și actualizarea continuă a programelor analitice, în vederea corelării conţinutului disciplinelor cu calificarea universitară oferită la absolvire, modernizarea cursurilor şi a activităților practice, accentuarea caracterului practic al activităților de laborator, aplicațiilor, proiectelor de an, introducerea în toate planurile de învățământ a cel puțin unui curs de antreprenoriat, dezvoltarea şcolilor doctorale ca elemente strategice, creșterea suportului financiar acordat doctoranzilor, organizarea cursurilor de consiliere educațională pentru cadrele didactice care sunt desemnate drept consilieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.