Vicepremierul spaniol trimis în Catalonia pentru a prelua conducerea regiunii

Guvernul catalan destituit a declarat că va continua să militeze pentru independenţă. Vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaria a fost trimisă în regiune pentru a-l înlocui pe preşedintele catalan Carles Puigdemont.

După ce Madridul a impus guvernarea directă a Cataloniei, premierul spaniol Mariano Rajoy a însărcinat-o pe Soraya Sáenz de Santamari – adjunctul său -, cu administrarea regiunii.

Santamaria îşi va coordona acţiunile cu subsecretarii ministerelor guvernului central, pentru a prelua responsabilităţile miniştrilor catalani.

Vicepremierul spaniol a avertizat că s-ar putea să fie concediaţi angajaţii care continuă să încalce Constituţia.

Santamaria a precizat că eforturile catalanilor pentru obţinerea independenţei reprezintă o “farsă”, adăugând că violenţa poliţiei împotriva alegătorilor şi manifestanţilor în timpul referendumului pentru independenţă din 1 octombrie a fost “proporţionată”.

Parlamentul dizolvat

Rajoy a dizolvat vineri Parlamentul catalan şi a stabilit ziua de 21 decembrie pentru desfăşurarea de alegeri regionale, ca parte a unui efort de “restabilire a normalităţii”.

Dizolvarea s-a produs după ce Senatul spaniol a oferit guvernului din Madrid puterea de conduce direct regiunea catalană cu 7,5 milioane de locuitori.

Această mişcare a avut loc după ce parlamentarii catalani, sub conducerea liderului secesionist Carles Puigdemont, au votat pentru declararea unilaterală a independenţei regiunii Catalonia.

De asemenea, Guvernul din Madrid l-a concediat sâmbătă pe şeful poliţiei regionale Mossos d’Esquadra, Josep Lluis Trapero, care a devenit o figură populară şi controversată după atacurile teroriste din luna august din Barcelona şi staţiunea Cambrils. Mai mult, Trapero a fost investigat pentru răzvrătire după referendumul catalan din 1 octombrie.

Poliţia naţională şi forţele paramilitare ale Gărzii Civile au încercat să oprească votul, deseori recurgând la violenţă. Însă s-a considerat că Mossos a acţionat pasiv.

Puigdemont face apel la opoziţie

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a făcut apel la o „opoziţie democratică” în faţa guvernării directe instaurate de Madrid. Într-un discurs televizat, el a criticat activarea Articolului 155 – măsura folosită pentru a impune guvernarea directă – ca fiind ilegală şi a cerut catalanilor să manifeste “răbdare şi perseverenţă”.

„Este foarte clar că cea mai bună formă de apărare a lucrurilor câştigate până acum este opoziţia democratică la Articolul 155”
, a afirmat el.

Procurorii spanioli au declarat că vor formula acuzaţii de răzvrătire împotriva lui Puigdemont săptămâna viitoare.

De altfel, purtătorul de cuvânt al guvernului spaniol, Inigo Mendez de Vigo, a declarat că Puigdemont poate candida în alegerile catalane din 21 decembrie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.