VIDEO – Expertul în sănătate publică al UBB, Răzvan Cherecheș, sfaturi utile pentru părinți înainte de reînceperea școlii

Majoritatea elevilor din România care provin din localitățile unde rata de infectare cu COVID-19 a scăzut se vor întoarce luni, 8 februarie, la școală. Cu această ocazie, expertul în sănătate publică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș, a oferit câteva sfaturi utile pentru părinți.

Într-un filmuleț postat pe rețelele de socializare, Cherecheș le-a adresat părinților sfaturi importante care l-au întrebat ce ar trebui să facă de când cei mici revin la școala față în față.

Ce sfaturi are Răzvan Cherecheș pentru părinți:

„Sfatul 0: Gândiți-vă dacă vă trimiteți copilul la școală. Dacă copilul are o boală cronică, sau dacă locuiți împreună cu o persoană care are comorbidități sau are peste 65 de ani și care riscă simptome severe sau chiar deces, ar trebui să luați în considerare situația în care să-l mențineți pe copil în sistem online, cu adeverință medicală.

Sfatul 1: Peste weekend, discutați cu copilul despre importanța purtării măștii în permanență, despre importanța spălării pe mâini la începutul și la finalul pauzei, despre importanța mâncatului singur la școală, pentru că atunci când mâncăm riscăm să împrăștiem aerosoli și să-i îmbolnăvim pe ceilalți.

Sfatul 2: Stabilți un canal de comunicare deschis cu școala, grup de Facebook sau WhatsAapp, astfel încât să puteți informa școala în caz de ceva, sau ei să vă informeze în caz de suspiciune, caz confirmat, testare, etc.

Sfatul 3: Dimineața, când vă pregătiți să mergeți cu copilul la școală, verificați dacă are simptome digestive sau respiratorii, și în caz de le are mențineți copilul acasă, contactați medicul de familie sau sunați la 112 dacă simptomele sunt severe. Dacă nu are simptome, asigurați-vă că copilul vostru are o mască de protecție pe care o va purta toată ziua, până când se întoarce acasă. Măștile pot fi multicolore, pot să aibă orice modele, măștile prietenoase pentru copii cresc posibilitatea ca aceștia să le poarte permanent.

Sfatul 4: Când mergeți spre școală, asigurați-vă că nu vă înghesuiți în mijloacele de transport în comun, chiar dacă respectați restul regulilor, este foarte multă lume, spațiu mic, înghesuială mare, riscul totuși există.

Evitați aglomerația

Sfatul 5: Când ajungeți la școală, asigurați-vă că nu vă aglomerați împreună cu ceilalți părinți, stați la distanță de ei și lăsați copilul să intre singur în curtea școlii.

Sfatul 6: Asigurați-vă că acasă nu aveți niciun fel de comentarii negative sau lipsă de încredere în purtarea măștii, în restul măsurilor de protecție sau chiar în existența virusului, pentru că acest tip de comentarii ar influența comportamentul copilului și l-ar putea, potențial, expune la risc.

Aveți grijă de copiii dumneavoastră”, a transmis Răzvan Cherecheș pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Educației a publicat lista localităților din județul Cluj care se află în „scenariul verde” și unde, de luni, toți copiii se întorc fizic în școli. Conform Ministerului Educației, în localitățile în care incidența cazurilor cu Covid-19, cumulată la 14 zile, raportată la 1.000 de locuitori e sub 1, toți elevii și preșcolarii se vor întoarce în unitățile de învățământ începând de luni, 8 februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.