„Viitorul Memoriei” – Holocaustul din România și Republica Moldova, comemorat prin manifestări artistice în Oradea şi Cluj

Asociația Quantic vă invită în perioada 24 mai – 2 iunie la Oradea şi 28 mai – 2 iunie la Cluj, la manifestările din cadrul proiectului „Viitorul memoriei” ce va cuprinde o serie de activități culturale și artistice menite să aducă în memoria colectivă semnificația Holocaustului și Porajmosului (Holocaustul romilor) din România și Republica Moldova.

„Ne-am propus ca prin intermediul acestei platforme transnaţionale să facem cunoscut publicului trecutul orașelor unde activăm, revendicând spații și reactivând memoria prin intermediul artei contemporane și media, legând trecutul de prezent într-un mod mai accesibil, personalizând întâmplările prin istorii orale, creând legături între oameni și deschizând spațiile publice spre dezbatere și înțelegere reciprocă. Astfel, sperăm că „Viitorul Memoriei” va deveni o luptă împotriva uitării şi un depozit public de amintire”, declară Olga Ștefan, curator si inițiatoare a proiectului.

Această platformă transnaţională, prima şi singura care se ocupă de tema Holocaustului din România şi Republica Moldova într-un mod colaborativ şi vast geografic, care include cinci oraşe, mai mult de 20 de parteneri locali şi peste 100 de artişti vizuali, actori, regizori, conferenţiari, scriitori, va aduce în atenţia publicului din Oradea şi Cluj o serie de evenimente ce includ proiecţii de film, discuţii şi dezbateri cu regizori, expoziţii cu material documentar de arhivă, cărţi scrise de supravieţuitori sau victime şi lucrări produse de artişti din şcoala modernistă din Oradea care au pierit la Auschwitz sau au trecut prin deportările din lagăre.

„Viitorul Memoriei” a debutat în luna ianuarie la Bucureşti cu o săptămânâ de manifestări artistice care au adus în conştiinţa publicului biografiile şi lucrările unor artişti evrei de origine română uitaţi de istorie, lucrări ne-expuse public anterior (de Hedda Sterne, Marcel Iancu şi Willy Pragher) care tratează pogromul de la Bucureşti din anul 1941, si alte poveşti personale puţin cunoscute despre impactul persecuţiilor antonesciene şi naziste asupra vieţii supravieţuitorilor, mărturii despre deportările romilor în Transnistria şi alte documente biografice despre această perioadă istorică din care trebuie să învăţăm – ca să nu se mai repete niciodată pentru nimeni.

După evenimentele din Oradea şi Cluj, proiectul va continua în Iaşi şi Chişinău, în date ce se suprapun cu cele în care au avut loc pogromuri şi deportări ale populaţiei evreieşti locale.

Programul din Cluj va include:

– 28 mai, Casa Tranzit (fosta sinagoga Poalei Tzedek, Str. Baritiu, nr. 16)
17:00 Vernisajul expoziţiei cu lucrări de artiştii Andrea şi Matei Bellu, lucrări de Răzvan Anton, instalaţie despre documentaristul Istvan Fischer organizată de Miklos Szilard, proiectul Casei Tranzit „Missing Since 1944”, arhiva cu texte, cărţi şi alte documente despre deportările din Cluj, lucrări de Belu Simion Făinaru, proiecţii cu filmele „Fragments of a Life” şi „Iluziile Mele”.

Expoziţia va putea fi vizitată zilnic între orele 12.00 şi 17.00, până pe 2 iunie.

– 29 mai – 2 iunie, Casa Tranzit (Str. Baritiu, nr. 16), între orele 17.30 şi 21.30 vor avea loc proiecţii de filme urmate de discuţii cu regizori, producători şi cercetători, precum şi o masă rotundă pe tema Trenului Kasztner şi a deportărilor din Transilvania de Nord din anul 1944.

Programul complet al evenimentelor: www.thefutureofmemory.ro.

Intrarea publicului la eveniment este liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.