Zilele Filmului Maghiar 2017 în cifre: peste 7.000 de spectatori în 12 localități! Cei mai mulţi au fost la Cluj

7.300 de spectatori au participat la ediția din acest an a festivalului Zilele Filmului Maghiar/Filmtettfeszt, care s-a desfășurat între 4 și 8 octombrie la Cluj-Napoca, respectiv în alte nouă orașe și două comune și sate din Transilvania.

Proiecțiile din cadrul Zilelor Filmului Maghiar, ediția 17, au avut loc atât în Cluj-Napoca, la Cinema Victoria și la Universitatea Sapientia, cât și în Timișoara, Sibiu, Satu Mare, Covasna, Miercurea Ciuc, Gheorgheni (județul Harghita), Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc, precum și în localitățile clujene Săvădisla și Mera.

Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele speciale ale festivalului a fost liberă.  Filmele au avut subtitrare în limba română, respectiv în limba engleză, iar la întâlnirile cu publicul, spectatorii au beneficiat de traducere simultană în căști.

Cei mai mulți spectatori au participat la proiecțiile din Cluj-Napoca: 3.149. Cele mai vizionate filme la cinematograful clujean Victoria a fost Kincsem, în regia lui Herendi Gábor și Despre trup și suflet, regizat de Enyedi Ildikó și laureat cu Ursul de Aur la Berlinale 2017.

„Anul acesta, la proiecțiile de seară de la cinema Victoria am introdus intrarea pe bază de bilete cu valoare zero procurate în avans de la casierie. În anii trecuți acest pas s-a dovedit o necesitate – sala era adesea arhiplină, iar afară mai rămâneau mulți oameni. Pe de altă parte, pentru noi era dificil să facem o prognoză vizavi de numărul de spectatori care vor veni. Această soluție s-a dovedit una eficientă, iar publicul a reacționat pozitiv”, a declarat Buzogány Klára, organizatoarea principală al Zilelor Filmului Maghiar.

Gala de închidere a festivalului a avut loc duminică, 8 octombrie, la cinematograful clujean Victoria. În cadrul galei, marele premiu al competiției Filmgalop – adresată documentarelor realizate de tineri cineaști transilvăneni – a fost primit de două producții: Babuka în iarbă, în regia lui Búzási Gyopár și Angela, în regia lui Püsök Botond. Marele premiu în valoare de un milion de forinți a fost oferit de Autoritatea Națională de Media și Infocomunicații din Ungaria. Tot în cadrul competiției Filmgalop, premiul publicului – prin vot exprimat online – precum și mențiunea specială a juriului au fost oferite filmului Mirificul Lacu Roșu, în regia lui Dezső Mátyás.

De asemenea, în cadrul galei de închidere Premiul Mânzul Șarg pentru întreaga carieră a fost acordat lui Pethő Ágnes, cadru universitar la Universitatea Sapientia. Premiul este oferit anual, din 2012, şi onorează o personalitate de marcă a cinematografiei maghiare care, prin activitatea sa, a sprijinit sau sprijină formarea cineaştilor transilvăneni.

În cadrul Zilelor Filmului Maghiar au putut fi vizionate peste 50 de filme: 12 lungmetraje, 32 de scurtmetraje (inclusiv de animație), 12 documentare, precum și 2 filme de lungmetraj pentru copii. Între evenimentele speciale ale festivalului s-au numărat 17 întâlniri ale cineaștilor cu publicul, ateliere de animație pentru copii, precum și o discuție tematică la care a luat parte și regizorul Rófusz Ferenc, laureat cu Oscar.

Numărul spectatorilor festivalului și, în general, statisticile legate de întregul eveniment se vor modifica după 15 octombrie, deoarece Zilele Filmului Maghiar mai au două etape – ele se vor desfășura în 12 și 13 octombrie la Arad, respectiv între 13 și 15 octombrie la Oradea.

Mai multe informații despre Zilele Filmului Maghiar puteți afla accesând websiteul evenimentului www.zilelefilmuluimaghiar.ro.

Prima ediţie a festivalului Zilele Filmului Maghiar/Filmtettfeszt a fost organizată în 2001 cu scopul de a prezenta publicului clujean filme de artă produse recent în Ungaria, premiate la diferite festivaluri internaţionale, dar care nu au intrat în distribuţie cinematografică în România. În acelaşi timp organizatorii au dorit să asigure un prilej de promovare cineaştilor maghiari transilvăneni deja cunoscuţi sau aflaţi încă la început de carieră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.