Ziua Muntelui, marcată în acest weekend la Mărișel cu un program variat!

Localitatea clujeană Mărișel va găzdui, la finalul acestei săptămâni, un eveniment devenit deja o tradiție, intitulat „Ziua Muntelui”m eveniment organizat de Centrul Județean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local Mărișel, Asociația culturală „Pelaghia Roșu” Mărișel și Asociația culturală „Mărișana” Mărișel

Evenimentul are rolul de a promova spaţiul mioritic al Apusenilor, în ceea ce privește meșterii populari, cultura tradițională, turismul, agricultura și produsele culinare.

Evenimentul, ajuns la cea de-a 5-a ediție, va debuta sâmbătă, 18 septembrie 2021, la ora 11.00, când va fi deschis un târg cu produse tradiționale moțești (artizanat, plăcinte, balmoș, miere, preparate din fructe de pădure, preparate din lapte). Totodată, pe parcursul zilei, va avea loc o expoziție de animale și un concurs de frumusețe: bovine, cabaline și ovine.

În ziua următoare, duminică, de la ora 13.00, va fi săvârșită o slujbă de pomenire a eroilor din Mărișel, urmată de evocări și discursuri.

De la ora 15.00 manifestările vor continua cu un spectacol folcloric, susținut de: Ansamblul Folcloric „Nepoții Iancului” Mărișel, Ana-Maria Mariș, Ioana Marc, Diana Și Denisa Todea, Daria-Alexandra Mariș, Mihaela Iulia Abrudan, Anicuța Roșu, Răzvan și Cosmin Roșu, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Andra Mariș, Grupul Tradițional „Mărișana”, Taragotiștii din Mărișel și Maria Livia Hetea.

Totodată, în acompaniamentul Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș, vor evolua: Mariana Morcan, Valeria și Traian Ilea și Cornel Borza. Un moment special va fi și prezentarea filmului documentar etnografic „Claca la cosit”.

Ziua Muntelui a fost stabilită prin lege în calendarul autohton în anul 2002, pentru a atrage atenția asupra problemelor și potențialului pe care îl prezintă zonele montane.

Această zi marchează data tradițională a încheierii pășunatului anual în Carpaţii României.

Carpații reprezintă al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei, având o lungime de aproximativ 1.500 km, din care aproximativ 800 km se desfășoară în țara noastră.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.