Poliţia a confiscat peste 44 de tone de petarde şi pocnitori în 12 zile

petarde si pocnitoriLa nivel naţional, în perioada 17 – 28 decembrie, poliţiştii au confiscat peste 44 de tone de petarde, pocnitori şi alte obiecte pirotehnice, în valoare de aproximativ 480.000 de lei, potrivit unui comunicat emis de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

În acelaşi interval, în urma a 950 de controale efectuate sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din IGPR, poliţiştii au depistat 226 de infracţiuni, de comiterea cărora sunt suspectate 239 de persoane.

De asemenea, au fost aplicate şapte de sancţiuni contravenţionale în valoare de 7.600 de lei.

IGPR precizează că în această iarnă, până în prezent, nu s-a înregistrat victime, incendiu sau explozie urmate de distrugerea de bunuri materiale.

Tot în decembrie, poliţiştii din Capitală au confiscat peste 900.000 de articole pirotehnice, care cântăresc peste 2.000 de kilograme, şi au întocmit 11 dosare penale pentru săvârşirea unor infracţiuni de nerespectare a regimului materiilor explozive.

Poliţiştii reamintesc că orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuată de persoane fizice sau juridice, fără a deţine autorizaţia prevăzută de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare.

Singurele articole pirotehnice care pot fi comercializate şi folosite fără a fi necesară o autorizaţie specială sunt cele din clasa I – steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, inele de foc -, al căror conţinut de material pirotehnic nu depăşeşte trei grame.

Sunt exceptate de la această prevedere petardele, pocnitorile şi obiectele zburătoare luminoase ce aparţin acestei clase.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top