105.600 de români și-au petrecut minivacanța de Paște în țară. Vezi cât au cheltuit

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a anunțat printr-un comunicat de presă că 105.600 de români și-au făcut minivacanța de Paște în diverse stațiuni din țară, cheltuind 31,2 milioane de lei pe servicii turistice (cazare și mâncare), cele mai căutate fiind pensiunile, care au primit 65.000 de persoane.

Maramures

Anul acesta, între minivacanţa de Paște şi cea de 1 Mai există trei săptămâni de muncă, iar din cauza veniturilor reduse, românii care îşi permit să plece în vacanţă sunt determinaţi să aleagă între aceste două. Chiar dacă vremea este destul de capricioasă, iar în ultimii ani resursele financiare alocate pentru petrecerea sărbătorilor de primăvară s-au redus, sărbătorile pascale generează un flux sporit de turişti spre destinaţiile turistice.

Ofertele au fost pentru toate categoriile, de la pachetele turistice oferite de pensiunile din zona rurală până la city break-uri pentru minivacanţă de Paşte. Numarul de locuri puse la dispoziţie în cadrul structurilor de cazare din România a ajuns la 136.400, dintre care 105.600 reprezintă locurile vândute pentru sărbătorile de Paşte din acest an.

Locul întâi în topul preferinţele romanilor privind petrecerea sărbătorilor pascale este ocupat de pensiunile rurale, iar cele mai solicitate destinaţii au fost zonele Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Mărginimea Sibiului, Maramureş şi Buzău. Au fost puse la dispoziție 75.000 de locuri în cadrul structurilor de cazare din zonele rurale, dintre care s-au vândut 65.000. Pe lângă produse tradiţionale şi petreceri în aer liber, ofertele au inclus plimbări cu căruţa sau ateliere interactive de încondeiat ouă. Turișii ajunși la pensiuni au cheltuit 19,5 milioane de lei pe cazare și masă.

Pe locul doi se află staţiunile montane, iar cele mai solicitate au fost structurile de cazare de pe Valea Prahovei. Au fost puse la dispoziţie 30.000 de locuri, dintre care s-au vândut 22.000. Turiștii au cheltuit aici 6,6 milioane de lei. După mulți ani, iubitorii de schi au putut practica sporturi de iarnă și în această perioadă.

Din oferte nu a lipsit masa cu produse tradiţionale, însă au fost şi meniuri speciale şi alternative pentru cei cărora nu le place carnea de miel. Familiile care au mers cu copiii la munte i-au putut lăsa în ateliere de creație, în cadrul cărora au învățat să vopsească ouă sau să confecţioneze felicitări de Paşte. Datorită tarifelor mici, românii și-au petrecut Paştele şi în diferite staţiuni balneoclimatice. Au fost puse la dispoziție 28.000 de locuri, dintre care 18.000 vândute. Turiștii au lăsat în stațiunile balneare 4,9 milioane de lei.

Hotelieri de pe litoral au avut oferte pentru turiştii care au vrut să petreacă Paştele la malul mării, litoralul nefiind o destinaţie tradiţională pentru această sărbătoare. Majoritatea unităţilor care au pregătit pachete au fost în Mamaia, iar ofertele au inclus excursii la mănăstiri din Dobrogea. Au fost puse la dispoziţie 2.800 de locuri, dintre care doar 300 vândute. În comparație cu anii trecuți, numărul hotelurilor deschise pe litoral în perioada Paștelui a crescut.

Datorită serviciilor oferite pasionaţilor de pescuit şi inedit au fost puse la dispoziţie 600 de locuri în cadrul structurilor din Delta Dunării, dintre care doar 300 vândute. Gradul de ocupare a ajuns pâna la 86% în zona rurală și a coborât treptat, în funcție de preferințele turiștilor, pâna la 73% în cea montană, 64% în structurile balneare, 50% în Delta Dunării și 10% pe litoral.

În ceea ce priveşte turismul extern, numărul redus de zile libere, coroborat cu situaţia financiară dificilă în care se află o mare parte a românilor, a făcut ca interesul pentru petrecerea Paştelui să fie scăzut, comparativ cu anii trecuţi. O mică parte dintre românii au ales să petreacă vacanţa de Paşte şi în destinaţii precum Roma, Atena sau Ierusalim, fiind atraşi de semnificaţia religioasă.

Cele mai solicitate destinaţii externe au fost cele din aproprierea ţării – Bulgaria şi Grecia. 5.000 de români și-au petrecut vacanța de Paște în străinătate și au cheltuit 1,3 milioane de euro pentru servicii turistice. Aceste date au fost obţinute pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervări RezEx.ro, a estimărilor realizate de membrii FPTR şi a sondajului aplicat operatorilor din turism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.