Clujul devine capitala parkour-ului la sfârșitul acestei săptămâni

Peste 100 de practicanți de parkour din România, Franța și Ucraina se vor întâlni în acest weekend la Cluj-Napoca, 17-19 aprilie, în cadrul „Parkour JAM 2015”, cel mai mare eveniment de acest gen din România.

parkour jam 2015

Evenimentul se află la cea de-a 11 ediție și are loc pentru a doua oară în Cluj, fiind organizat în parteneriat cu Asociația Reborn, Asociația Primitive și Institutul Francez și este susținut de Orange și Nike.

Programul evenimentului:

17 aprilie – între orele 12 – 18 – Antrenament în cartierul Zorilor (Str. Pasteur, Parcul Iuliu Prodan, Str. Zorilor – zona magazinului Billa, Str. Observatorului, Str. Jupiter)

18 aprilie – orele 12 – 18 – Ateliere, demonstraţii şi antrenament în cartierul Mănăştur (Parcul Iuliu Haţieganu, Strada Şesului, Calea Mănăştur, Str. Bucegi, Str. Primăverii)

19 Aprilie – orele 12-17  – cinema Maraști – Proiecţii de filme, discuţii, networking.

Ce este parkour?

Termenul parkour a fost creat de către David Belle cu referire la traseul cu obstacole, însă cu o ortografie simplificată. O persoană care practică această artă a deplasării se numește traceur sau traceuse. La fel ca graffiti, parkour este o disciplină exclusiv urbană.

Parkour își are originea în metoda naturală a lui Georges Hébert, locotenent de marină. Hebertismul este teoretizat de către locotenent în lucrarea „Ghid practic de educație fizică” în 1909 ca tehnică fizică aplicată la marină.

Parkour este artă deplasarii în mediul urban. Este o tehnică care combină cursa, saltul, cățărările, în funcție de dispunerea obiectelor în spațiu. Free-running este o variantă mai estetică care recurge la acrobații. Cele două practici sunt complementare. Arta deplasării recomandă efortul, controlul propriului corp și perseveranța. Mișcările traceur-ului trebuie să fie rapide și eficace. A cădea îi permite acestuia să progreseze și să-și învingă teama. Această disciplină nu este competitivă. Fiecare este încurajat să-și asume riscuri în funcție de propriile capacități, iar traceur-ii nu au intenția de a-și pune viața în pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.