15.000 de clujeni au luat parte la „plimbarea” anti-Ponta de vineri seara! „Ghinion, Clujul s-a trezit din somn”

Mii de clujeni cu spirit civic au participat, vineri seara, la un miting pașnic împotriva lui Victor Ponta, a PSD-ului si a întregii clase politice, într-unul din cele mai ample proteste organizate în ultimii ani la Cluj.

După protestul de duminica trecută, din 2 noiembrie, când aproximativ 10 mii de oameni au ocupat centrul orașului, societatea civilă și-a dat întâlnire și vineri seara în Piața Unirii, începând cu ora 18, pentru a manisfesta împotriva guvernului, în ultima zi dedicată campaniei electorale. Duminică cetățenii cu drept de vot sunt așteptați la urne să-și aleagă președintele pentru următorii cinci ani.

DSCN1569

Timp de o oră, câțiva lideri ai protestelor din Cluj au luat microfonul în mână, au urcat pe micuța scenă improvizată și au susținut discursuri de solidaritate cu Diaspora și au chemat lumea duminică la vot. Primul care a luat cuvântul a fost profesorul universitar Cornel Vâlcu, urmat de organizatorul mitingului din 2 noiembrie și jurnalistul Mihai Goțiu.

S-a citit proclamația de la Cluj, iar punctele principale sunt: Limitarea numirilor politice. Votul liber. Excluderea imixtiunii politicului în justiție. Respingerea proiectelor de lege privind grațierea și amnistia. Renunțarea la aceste proiecte viitoare. Politicienii să aibă numai imunitate pentru declarații. Alegerea prin vot direct a avocatului poporului. Dreptul la sănătate al românilor. Recunoașterea resurselor naturale și a mediului ca siguranță națională. Interzicerea exploatării cu cianuri, a gazelor de șist și a organismelor modificate genetice. Împădurire la scară națională. Incetarea oricăror discriminări pe criterii de rasă, orientare sexuală și etnie.

În jurul orei 19, manisfestanții au pornit într-un marș organizat, flancați de jandarmi și polițiști, pe B-dul Eroilor – Piața Avram Iancu – Calea Dorobanților – Aleea Bibliotecii – Sens giratoriu Mărăști – Strada Fabricii – Strada București – Strada Gorunului – Strada Buftea – B-dul 21 Decembrie 1989 – strada Memorandumului – strada Petru Maior și Piața Lucian Blaga. Nu a fost înregistrat nici un eveniment neplăcut.

Pe traseu, protestatarii înarmați cu steaguri, afișe și mesaje anti-guvernamentale au chemat lumea să li se alăture: „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”, „Nu stați la balcoane, că muriți de foame” sau „Haideți la proteste, nu stați la ferestre”, au fost mesajele cu care cei din stradă au încercat să-i cheme și pe clujenii care au privit manisfestația din balcoane.

Laitmotivul serii a fost „Uniți, salvăm, toată România”, iar alte scandări care au răsunat în centrul orasului au fost: „Votați din țară și pentru cei de afară”, „Ghionion, ghinion, România s-a trezit din somn”, „Jos comuniștii”, „Ponta, nu uita, Jilava e casa ta”, „Ponta, nu uita, Cluj-Napoca nu te vrea”, „Ieșiți la vot, români de peste tot”, „Jos Ponta, jos, că ești un mincinos”, „O dorință sinceră, România liberă”și „Ponta și PSD sunteți o mizerie”. , „Antena 3, niște derbedei”.

„Cine nu sare, cine nu sare, nu vrea schimbare” a fost scandarea care i-a pus în mișcare pe manifestanți, mii de oameni au sărit în același timp pe străzile Clujului.

Marșul a durat circa patru ore și s-a încheiat în fața Casei de Cultură a Studenților, unde s-a intonat imnul „Deșteaptă-te române” și s-a strigat îndemnul tradițional: „Ne vedem la vot, ne vedem la vot!”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.