Un număr de 220 de persoane cu deficienţe fizice, senzoriale şi mentale vor fi sprijinite să devină active pe piaţa muncii, prin proiectul POSDRU intitulat „Dizabilitatea – o şansă, nu un handicap!”, pe care îl va derula, timp de doi ani, Direcţia Generală se Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj, cu o cofinanţare asigurată prin Fondul Social European (FSE), scrie Agerpres.
Valoarea proiectului este de 1.308.860 lei, din care 2% este contribuţia Consiliului Judeţean Cluj. Fundaţia Estuar – orientată spre servicii de consiliere, recuperare, reabilitare şi reinserţie socială pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală – este parteneră a acestui proiect, care are ca obiectiv general dezvoltarea profesională a unui grup de persoane infirme, precum şi schimbarea atitudinii sociale şi a percepţiei negative a angajatorilor privind persoanele marcate de un handicap.
Toate cele 220 de persoane integrate în acest program vor beneficia de asistenţă individualizată, consiliere, formare profesională şi sprijin pentru desfăşurarea unei munci permanente. Şi familiile peroanelor infirme vor primi sfaturi cu totul utile din partea psihologilor.
Programul prevede opt acţiuni de terapie ocupaţională pentru 100 de persoane cu dizabilităţi şi zece campanii de informare şi promovare pentru angajatori. Un număr de zece angajatori vor fi consiliaţi şi asistaţi cu privire la locurile de muncă protejate. Pentru 100 de persoane infirme se va asigura formarea profesională, iar alte 100 vor fi asistate concret în căutarea unui loc de muncă.
„Măsurile prevăzute în program vor genera efecte pe termen lung, precum dezvoltarea stimei de sine, a încrederii în propria persoană şi în propriile forţe, pentru a putea depăşi obstacolele şi prejudecăţile sociale în găsirea unui loc de muncă stabil”, a arătat, la lansarea proiectului, coordonatorul acestuia, Nicoleta Molnar, director executiv al DGASPC Cluj.