242 de activităţi fizice efectuate de 854 de elevi din Cluj-Napoca, premiate în cadrul Mişcării naţionale „Şi eu trăiesc sănătos!” – SETS

Cea de a treia ediţie anuală a mişcării naţionale de prevenire a obezităţii infantile şi promovare a stilului de viaţă echilibrat în rândul familiilor din România „Şi eu trăiesc sănătos!” – SETS, desfăşurată în municipiul Cluj-Napoca, s-a încheiat astăzi cu premierea celor mai active Cluburi SETS – Mișcare și Distracție din Municipiu.

854 de elevi, membri ai celor 9 „Cluburi SETS de Mişcare şi Distracţie” care activează în Cluj-Napoca, împreună cu cadrele lor didactice coordonatoare, au fost răsplătiți cu premii de către voluntarii Fundației PRAIS, sprijiniţi de partenerii locali ai SETS – Inspectoratul Şcolar Judeţean din Cluj şi Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Premiul de Excelenţă pentru cel mai activ club a fost adjudecat în acest an de către Clubul Eroii Sportivi, de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Vaida Voievod”, coodonat de doamna învăţătoare Nagy Rozalia Monica. Cei 88 de membri ai clubului au înscris pe portalul mişcării www.sets.ro un total de 67 de activităţi fizice. Premiul de Excelenţă pentru cel mai mare număr de membrii înscrişi a fost atribuit Clubului  Micii Hercules, de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” (190 de membri, 40 de activităţi), iar cel de Excelenţă pentru cel mai bun nou club-a revenit Clubului Piticii Voinici, de la Liceul Tehnologic Special pentru deficienţi de auz (36 de membri, 36 de activităţi).

Premiul I a fost acordat Clubului Strugurii Vedetă, de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” (134 de membri, 19 activităţi). Pe locurile următoare s-au clasat Clubul Campionii mişcării, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” (locul II, cu 100 de membri şi 55 de activităţi efectuate) şi Clubul Merişarii pe bicicletă, de la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” (locul III, 140 de membri, 10 activităţi).

Clubului Strugurii Vedetă, de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu"
Clubului Strugurii Vedetă, de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”

Alte 3 cluburi SETS au primit Premii de merit:  Clubul Super Sănătoşii, de la Colegiul Tehnic „Ana Aslan” (56 de membri, 9 activităţi), Clubul Scăpărici pentru mari şi mici, de la Şcoala Gimnazială „Emil Isac” (32 de membri, 3 activităţi) şi Clubul Forţa vie, de la Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr” (72 de membri, 3 activităţi).

Inovaţie a mişcării SETS, „Cluburile de Mişcare şi Distracţie” sunt organizate voluntar, în fiecare an, de către elevi, cu sprijinul profesorilor coordonatori din şcolile unde ei studiază. Cluburile, precum și toate acţiunile organizate în cadrul acestora pe parcursul anului școlar, sunt înscrise pe platforma online www.sets.ro, intrând astfel automat în competiţia finală. În cei patru ani de derulare a programului, la nivel naţional, un număr record de peste 13.355 de elevi s-au înscris voluntar în 344 de Cluburi SETS, desfăşurând 5.800 de activităţi fizice, esențiale în asociere cu o alimentaţie echilibrată, în dezvoltarea armonioasă a copiilor.

„Suntem impresionaţi de dedicaţia cu care elevii şi coordonatorii lor, cadrele didactice clujene, participă voluntar pentru al treilea an consecutiv la activităţile din cadrul SETS, precum şi la demersul nostru comun de prevenire a obezităţii infantile. Clujul este deja un important oraş SETS şi un promotor al stilului de viaţă echilibrat în rândul familiilor din România! Mulţumim tuturor partenerilor noştri locali şi naţionali care au ales să sprijine această cauză socială importantă”, a declarat Silvia Bucur, Preşedinte al Fundaţiei PRAIS, iniţiatoarea mişcării SETS.

De la lansare și până în prezent, SETS a integrat în mişcare peste 116.340 de elevi din ciclul primar din Cluj-Napoca, Roman, Timişoara, Otopeni şi Bucureşti, 3.000 de cadre didactice şi peste 200.000 de părinţi, 2 milioane – public larg/anual. Pe lângă intervențiile directe în şcoli, mişcarea naţională SETS a dezvoltat portalul de informare publică dedicat atât părinţilor, cât şi copiilor – www.sets.ro, precum şi propria platformă social media (conţinând pagini şi conturi SETS de Facebook, Twitter, YouTube, Instagram) totalizând peste 34.000 de prieteni în prezent.

Următoarea ediţie SETS va demara în toamnă, odată cu începerea noului an şcolar 2015-2016.

Mişcarea SETS face parte din EPODE International Network – EIN, cea mai mare reţea globală de prevenire a obezităţii. EIN a fost desemnată de către DG SANCO* drept „Best Health Promotion European Project”, iar intervenţiile pe activităţi fizice din cadrul mişcării „Şi eu trăiesc sănătos!” – SETS au fost apreciate ca un model de bună practică. EIN reuneşte 42 de programe cu metodologii similare din 29 de ţări printre care: Franţa, Belgia, Spania, Olanda, Grecia, Canada, Brazilia, Mexic, Polonia, Portugalia, Australia şi Noua Zeelandă, precum şi ţara noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.