40.000 de euro din bani publici dați de primăria Clujului pe evenimentele dedicate „Micii Uniri” din 24 ianuarie

Primăria Cluj-Napoca a anunțat intenția de a aloca suma de 180.000 de lei (40.000 de euro) pentru organizarea unor evenimente cu ocazia zilei de 24 Ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, cunoscută și cu „Mica Unire”.

Proiectul de hotărâre este unul tras la indigo cu cel de anul trecut, documentul menționând inclusiv că „evenimentele sunt organizate pentru a celebra cum se cuvine Anul Centenarului Marii Unirii”.

Municipalitatea a alocat anul trecut suma de 75.000 lei din bugetul local pentru organizarea acestor evenimente, dar anul acesta suma a fost majorată la 180.000 de lei.

În ultimii ani municipiul Cluj-Napoca a devenit unul dintre cele mai importante orașe din Europa în ceea ce privește evenimentele cultural-artistice. Cu festivaluri de talie internațională precum TIFF, Untold, Jazz in the Park, Festivalul Internațional de Carte Transilvania, municipiul nostru a ridicat standardele acestui gen de activități. După evenimentele speciale din anul Centenarului Marii Uniri ne dorim să păstrăm calitatea acestui gen de manifestări.

Așadar, ziua de 24 ianuarie reprezintă un eveniment de referință celebrat în toată țara, un moment deosebit, de bucurie și sărbătoare pentru români și clujeni, deopotrivă, aceștia și-au făcut un obicei frumos în a petrece, împreună cu cei dragi, în piețele tradiționale din centrul orașului.

În fiecare an „Ziua Unirii Principatelor Române” este marcată la Cluj-Napoca printr-o serie de manifestări oficiale de tradiție, dar și prin ample acțiuni cultural-artistice care reconstituie atmosfera istorică premergătoare Unirii de la 24 Ianuarie 1859 când Moldova s-a unit cu Țara Românească. În acest an dorim ca prin evenimentele pe care le vom organiza pentru această manifestare să celebrăm cum se cuvine Anul Centenarului Marii Uniri (?!)„, se arată în proiectul de hotărâre care va fi votat săptămâna viitoare de consilierii locali.

Conform analizei cheltuielilor din anii anteriori, bugetul solicitat pentru evenimentul „24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române” este de 105.000 lei (onorariu, transportul, cazarea și masa artiștilor), 20.000  – costurile pentru scenă, sonorizare și lumini, 50.000 lei spectacol de artificii, 5.000 lei promovarea evenimentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.