8 aprilie 2014 – Ziua Internaţională a Romilor

romiConsiliul Judeţean Cluj, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, dar şi Fundaţia „Inima Copilului”, cu sprijinul Hipermarketului Carrefour, Organizaţiei Studenţilor Romi „Romano Suno” Cluj, Primăriei Municipiului Cluj‑Napoca, Fundaţiei World Vision şi Tipografiei „Refresh Print”, organizează mâine, 8 aprilie 2014, o serie de manifestări dedicate Zilei Internaţionale a Romilor.

Manifestările vor începe la ora 18.00, în incinta hipermarketului Carrefour, din Complexul Comercial Polus Center.

În programul spectacolului de muzică şi dans îşi vor da concursul lăutari, dansatori şi interpreţi vocali, din cadrul tarafelor „Lăutarii ardeleni” din Gherla şi „Soporul de Câmpie” din Cluj, Ansamblurilor de dansuri „Înfrăţirea” din Gherla, „Igranka” din Floreşti, „Romano” din Cluj şi Ansamblului de dansuri din Soporu de Câmpie, Corului „Zurale Therne” din Floreşti, precum şi interpreţii Rostaş Remus, Ioana Moldovan şi Fulop Alexandra.

De asemenea, cu acest prilej va avea loc şi o paradă de modă cu articole vestimentare tradiţionale rome, în cadrul căreia vor defila membri ai tarafurilor şi ansamblurilor, descrierea costumaţiilor fiind realizată de voluntari ai Fundaţiei „Inima Copilului”. Spre sfârşitul zilei, Organizaţia Studenţilor Romi va organiza o scenetă în cadrul căreia vor fi prezentate meşteşugurile rome şi evoluţia acestora de‑a lungul timpului.

Scopul tuturor acestor evenimente organizate cu ocazia zilei de 8 aprilie este acela de a prezenta societăţii contemporane adevăratele tradiţii şi obiceiurile reprezentative pentru comunitatea romă. În acest sens, locuitorii municipiului Cluj-Napoca şi nu numai sunt invitaţi să participe în număr cât mai mare la aceste manifestări prilejuite de Ziua Internaţională a Romilor.

Ziua de 8 aprilie a fost adoptată drept Ziua Internaţională a Romilor în anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internaţional al romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra. Atunci s-au mai stabilit imnul „Gelem, Gelem”, compus de Jarko Jovanovic şi steagul internaţional al romilor. În ultimii ani, semnificaţia zilei de 8 aprilie a început să fie recunoscută la nivel mondial. De asemenea, ziua de 8 aprilie este o zi comemorativă pentru victimele de etnie romă din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.