A fost semnat contractul de proiectare a viitorului Campus Științific – un complex educațional, cercetare și dezvoltare de 1.7 milioane de euro

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că a fost semnat contractul de proiectare pentru realizarea Campusului Științific / Science Campus Cluj, viitorul complex educațional, de cercetare, dezvoltare și inovare realizat în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai.

Proiectul „Science Campus Cluj”, selectat în urma unui concurs internațional de soluții, intră în linie dreaptă. În valoare de 1,7 mil euro (7.100.000 lei fără TVA), contractul are termen de realizare de 540 zile. Campusul științific din Lomb reprezintă un proiect fanion al Clujului, care subliniază calitatea mediului academic din municipiu.

Situat în vecinătatea celor două clădiri ale Cluj Innovation Park, CREIC și TEAM, ansamblul se înscrie în strategia municipiului Cluj-Napoca de a dezvolta o infrastructură extinsă și puternică pentru educație, cercetare, inovare și transfer tehnologic, care să aducă împreună actori din sistemul de educație și cercetare, din mediul economic și antreprenorial, societatea civilă și administrație.

Suprafața totală a campusului este de 6,48 hectare. Pe o suprafață de 3,48 hectare Primăria realizează un centru științific / Science Center și o piață urbană cu terenuri de sport. Restul suprafeței îi revine Universității Babeș-Bolyai pentru realizarea unui ansamblu complex de cercetare-dezvoltare-inovare, în forma specializării inteligente InfoBioNano4Health, incluzând și sediul Facultății de Matematică și Informatică, alături de un cămin studențesc.

Conceptul de amenajare a trecut printr-o jurizare exigentă a unui grup de specialiști de renume internațional:

„Juriul a apreciat structura rațională cardo/decumani a strategiei relaționată la peisajul existent, orientarea corectă a spațiului public ascendent pe direcția est-vest privind către peisaj. Spațiul public este astfel un dispozitiv topologic cu valențe deopotrivă simbolice și ecologice. A fost apreciată de asemenea claritatea strategiei de ocupare a parcelei, potențialul de a fi edificată în etape clare.

Definiția spațiului public longitudinal ascendent coordonat cu menirea și caracterul clădirilor de pe parcursul său presupun o tranziție judicioasă de la un caracter foarte public în zona de acces în holul clădirii CLAS până la caracterul semi-public în zona clădirii Facultății de Matematică, cap de perspectivă elevat orientat către est. A fost apreciat sentimentul de urbanitate împletit cu cel specific al unei grădini topologice.

Toate clădirile care compun ansamblul sunt ușor accesibile, existând o varietate de spații exterioare ce pot servi ca spații de evenimente și expunere exterioară cu valențe dedicate culturii și științelor naturii.

Juriul a apreciat echilibrul dintre poziționarea și gabaritele volumelor precum și relaționarea acestora față de clădirea existentă a CREIC împreună cu vederile și conexiunile cu contextul natural înconjurător, cu direcțiile cardinale și cu decupajele ce permit momente de însorire asupra spațiului public”.

Echipa care realizează acest proiect este SC KXL Studio SRL, câștigătoarea concursului internațional de soluții.

Concursul internațional de soluții a fost organizat de Municipiul Cluj-Napoca în asociere cu Universitatea Babeş-Bolyai și realizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.