Pe grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj, unul dintre cei mai dedicați și pasionați clujeni de istoria Clujului, Csaba Minier, a publicat un text despre istoria Bisericii Piariștilor și a străzii Universității, pe care vă recomandăm să îl citiți mai jos.
Fiind o zi frumoasă făcînd o plimbare in Centrul Clujului ajungem pe str. Universității unde se află o biserică romano-catolică edificată în Transilvania după Reforma Protestantă, în stil baroc. Este un important simbol al Clujului. Este vorba despre Biserica Piariștilor, cu hramul Sfânta Treime, care a fost cunoscută inițial ca Biserica Iezuiților, respectiv Biserica Universității.
Construită intre 1718 – 1724, biserica fiind sfințită în 1725. Biserica iezuiților devine Biserica Piaristă în anul 1776, când în urma desființării temporare a Ordinului Iezuit, Împărăteasa Maria Tereza le oferă piariștilor edificiul de pe strada Universității din Cluj.
Are două turnuri de 45 m, Lăcașul de cult prezintă un contrast uriași cea ce privește fațada sobră, și un interior foarte bine ornamentat, aproape exuberant, o bijuterie a stilului baroc.
Biserica este prevazută cu o singură navă spre care se deschid câte trei capele laterale. In fiecare capelă se pot vedea picturi de inspirație biblică și picturi ale sfinților. La sanctuarul principal , se află pictura „Sfânta Treime”, de mari dimensiuni, sub aceasta este icoana care reprezintă pe Fecioara Maria Făcătoare de Minuni,și a fost pictată de către preotul Luca din Iclod pentru biserica de la Nicula.
Icoana a ajuns în posesia iezuiților în anul 1724, când a fost și pusă în edificiul de pe strada Universității – unde se află și azi. La Nicula se află doar copia. Duminică aici se țin liturgii în limba romăna, maghiară, și italiană.