Clujeanul Csaba Minier, un pasionat de istoria Clujului, a evocat câteva frânturi din istoria catedralei Greco-Catolice „Schimbarea la Faţă” de pe Bulevardul Eroilor nr. 10, cea care a fost cunoscută odinioară ca Biserica Minoriţilor.
Frații Minori Conventuali aparțin Ordinului Franciscan fondat de sfântul Francisc de Assisi în anul 1209 . O ramură în 1250 în timpul papei IV. Ince au primit denumirea de” fratres minores”( fratele mai mic). Ordinul Fraților Minori Conventuali este una din cele trei ramuri principale ale ordinelor monastice franciscane.
Din Cluj minoriții au fost alungați în anul 1556, dar au revenit în anii 1700. Actuala biserica a fost construită intre anii 1775-1779, fiind construită în stil baroc.
Din cauza greșelilor de construcție tot în 1779 turnul s-a prăbușit. Reconstrucția a fost finanțată de împărăteasa Maria Terezia, care era totodată și Mare Principesă a Transilvaniei.
Deasupra intrării este un text: „Turnul prăbușit tragic a fost reconstruit din donația maiestății Terezia”.
Parcă nu era destul în anul 1798 un incendiu puternic a distrus iarăsi acoperișul. A fost refăcut parțial, iar forma actuală a primit la sfărșitul sec. 19/lea.
În 1926 biserica ajunge în proprietatea greco-catolicilor, iar în 1948 în proprietatea ortodocșilor. În fața altarului s-a construit iconostas, frescele au fost afumate, și au dispărut mormintele vechi.
După 1990 greco-catolicii au primit înapoi biserica. Biserica are o lungime de 44 m. iar turnul înalt de 26 m.