Așa cum tehnologia a evoluat cu ani-lumină față de cum era cu doar 10 ani în urmă, la fel s-a întâmplat și cu majoritatea lucrurilor făcute exclusiv de om înainte. Totul se îndreaptă încet spre o nouă eră a automatizării, unde efortul uman este redus considerabil. La fel se întâmplă și în cazul fermelor. Dacă înainte erau aduși și vecinii pentru terminarea în timp util a treburilor, acum, dacă știi să îți investești banii inteligent, te poți bucura de o binemeritată pauză în timp ce observi cum aparatele lucrează pentru tine. Desigur, asta nu înseamnă că nu mai există nimic de făcut, ci doar că efortul a fost redus. Dacă ideea îți surâde, atunci citește în continuare pentru a afla tot ceea ce ai nevoie!
Iată 3 metode prin care poți aduce evoluția și la tine în curte!
- Cum lucrezi pământul
Era sapei și a lopeții e demult apusă. Fermierii care se respectă au trecut deja la nivelul următor când vine vorba de lucratul pământului și au ales să investească în cele mai noi echipamente. Cele mai cunoscute pe piață sunt combinatoarele și frezele. Întrebarea este,însă, pe care dintre cele două o alegi? Legate în spatele tractorului, odată pornite, tu nu trebuie decât să conduci vehiculul pe porțiunea de teren pe care o vrei lucrată și ele vor afâna pământul, pregătindu-l pentru următorul pas.
Cei mai mulți fermieri aleg să le cumpere pe amândouă. Combinatorul lucrează mai atent pământul, afânează solul, scoțând rădăcinile la suprafață fără să îl deterioreze în vreun fel, având, în același timp, o viteză bună de lucru. El este cel mai potrivit primăvara, pentru reîmprospătarea solului după sezonul rece, dar și toamna, când îl pregătește pentru arat. Freza mărunțește pământul, dar are o viteză mică și consum mare. Mulți cred că merge folosită doar în paralel cu o semănătoare sau doar dacă lucrarea o cere, ca în cazul nevoii de mărunțire a arăturii după pârloagă.
Atenție, însă: în ambele cazuri, trebuie să cauți dispozitivul bun pentru tractorul tău. Capacitatea și puterea sa sunt factorii indicatori și pentru dimensiunile și tipul de echipament pe care vrei să îl atașezi lui.
- Garduri electrice pentru protecția animalelor
Mai ales dacă locuiești într-o zonă muntoasă, știi ce pericole pot apărea dacă animalele sălbatice, în căutare de hrană, se apropie prea mult de ferma ta. Până în zori, s-ar putea să rămâi fără o bună parte din ele. În loc să apelezi, însă, la vechile tehnici de pază nocturnă, a ta sau a câinilor tăi, care nu întotdeauna se dovedesc folositoare, tehnologia a rezolvat această problemă pentru tine.
Cele mai noi garduri electrice pentru animale se află doar la un click distanță. Odată activat, gardul va trimite unde electrice către oricine și orice îl va atinge, până îl închizi tu din nou. Deci poți uita acum de orice probleme aveai înainte legate de siguranța animalelor tale. Cei de la Magnet Center îți asigură un somn fără aceste griji. Deci nu mai sta pe gânduri și comandă-ți chiar azi gardul-minune!
- Irigațiile
Te-ai confruntat și tu cu nesfârșitele dureri de mijloc din cauza udatului? Vechea stropitoare sau furtunul sunt demult depășite. De aceea, trebuie să te orientezi cât mai curând spre cele mai noi metode de irigație: instalațiile.
Știai că jumătate din suprafața terenurilor agricole din România are deficit de umiditate în sol, conform specialiștilor? După 1989, suprafața irigată a țării s-a redus chiar la 50%, iar sistemele deja instalate au coborât panta degradării. Din cauza consumului mare de energie și apă, mulți fermieri au renunțat la aceste sisteme. Acum, însă, lucrurile stau altfel. Cele mai noi modele sunt dotate cu senzori și panouri de automatizare computerizate, care, prin folosirea eficientă, reduc consumul unor utilități precum apa sau energia electrică.
Înainte să îți achiziționezi, însă, un astfel de produs, trebuie să ai în vedere câteva lucruri. Prima care trebuie luată în seamă este sursa de apă: pânză freatică, râu, canal sau rezervor? Diferența de nivel dintre sursă și locul ce trebuie irigat trebuie avută în vedere, la fel ca locația sursei de energie. În funcție de toate acestea, trebuie să îți alegi și sistemul de irigare corespunzător.
A fi fermier nu e ușor, e o muncă obositoare, dar cu rezultate mai mult decât satisfăcătoare. Dacă reușești să-ți produci singur mâncarea, poți spune că deja ți-ai câștigat autonomie în fața oricui, căci aceasta este una dintre sursele primare ale vieții. Timpul, însă, nu iartă pe mine și poate acum nu mai lucrezi cu atât spor ca înainte. E firesc, și la fel de firesc e să ai nevoie de ajutor. În loc să te bazezi, însă, pe nestatornicia omului, pune-ți încrederea în eficiența aparatelor care nu dezamăgesc niciodată. Rezultatele vor veni ca prin minune!
Foto: Unsplash.com