Ghiveci vs. terariu – PRO si CONTRA Care e cea mai buna alegere pentru locuinta ta?

Exista putine lucruri mai satisfacatoare decat sa privesti cum micile seminte, pe care le-ai pus cu drag, rasar incet din pamant. Din pacate, nu toata lumea are o curte mare, potrivita pentru sadirea plantelor. Cu toate acestea, chiar si cea mai mica terasa sau chiar un colt din living poate oferi suficient spatiu pentru florile tale preferate.

Ai varianta de a alege intre ghivece sau terarii, in functie de spatiul pe care il ai la dispozitie si de alte detalii importante. Ca sa afli care este cea mai buna alegere pentru tine, afla din randurile urmatoare ce avantaje au fiecare.

De ce sa alegi ghivece

Atunci cand alegi unul pentru planta ta, pe langa lucrurile tehnice precum drenajul si marimea, indicat este sa iei in calcul alti doi factori. Gandeste-te la longevitatea vasului de care ai nevoie. Daca este pentru un proiect pe termen scurt, aspectul lui nu ar trebui sa fie important. In caz contrar, calitatea si implicit durabilitatea ar putea inseamna un consum mai redus de resurse. 

Pe langa cheltuieli, poate pentru tine este important si impactul pe care il are asupra mediului. Procesele utilizate la fabricarea si transportarea recipientelor de acest tip necesita adesea utilizarea combustibililor fosili. Ca sa eviti risipirea lor, poti alege sa reutilizezi altele mai vechi intr-un mod creativ sau sa-ti faci propriile ghivece. Vezi aici care sunt pasii de urmat pentru a crea vasele necesare florilor tale.

Un alt aspect care merita punctat este relatia lor cu animalele de companie. Daca nu ai un loc special pentru plante, la care acestea nu au acces, viata lor este pusa in pericol. Vasele pot fi sparte, frunzele distruse, iar prietenul tau blanos se poate alege cu diferite complicatii din cauza celor considerate toxice pentru el.

Desigur, recipientele de acest fel vin la pachet si cu cateva avantaje: sunt versatile, accesibile ca pret, imbunatatesc aspectul, plantele sunt ferite de daunatori si boli, iar intretinerea lor este usor de facut.

De ce sa alegi terarii

Elemente emblematice pentru decorarea caselor in anii ’70, terariile castiga din nou popularitate. Aceste ecosisteme la scara mica aduc o parte din natura in locuinta si, pe langa aspectul inedit, au o multime de alte avantaje.

Daca vrei sa cresti flori in interior, amenajarea unei iluminari suplimentare e adesea provocatoare. Asta te poate descuraja, insa afla ca pentru un vas terariu din sticla pentru plante nu ai nevoie de multa lumina si nici de un spatiu generos. In plus, nivelurile de umiditate ale celor inchise inseamna ca poti sa ai unele tropicale in spatii in care, in mod normal, ele nu ar prospera. 

Un alt avantaj il constituie faptul ca intretinerea lor presupune un efort mic. Tot ce trebuie sa faci pentru a nu se usca este sa le uzi de circa opt ori pe luna.

Terariile deschise sunt mai pretentioase si au nevoie de aer pentru a nu se acumula condens pe peretii lor, iar udarea se face mai des. Desigur, acest lucru depinde de tipul plantei si de condidiile necesare ei pentru a creste armonios.

Cea mai buna parte este ca aceste recipiente sunt portabile, asa ca le poti aseza oriunde doresti. Fie ca alegi sa le depozitezi pe etajere, fie sa le prinzi in pereti, sunt o varianta de luat in calcul daca ai copii mici sau animale care obisnuiesc sa “atace” vegetatia.

Alegerea de a avea o planta in casa sau la birou, indiferent daca include un ghiveci sau un vas terariu, este o modalitate la indemana pentru a aduce un strop de prospetime in interior. Pentru a face o alegere inspirata, tine cont de lucrurile expuse anterior si bucura-te de beneficiile pentru sanatate date de florile tale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.