Alin Tişe nu se lasă şi vrea ca forul judeţean pe care îl conduce să construiască Spitalul Regional de Urgenţă Cluj!

În cadrul conferinței de presă susținute joi, 29 noiembrie 2018, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a reiterat motivele pentru care a solicitat preluarea de către forul administrativ județean a proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență.

Tişe a precizat, cu acest prilej, că fiecare zi de întârziere în realizarea acestui proiect vital pentru clujeni și pentru locuitorii întregii Transilvanii înseamnă noi vieți pierdute, precizând că în cazul gestionării de către Consiliul Județean evoluția acestuia ar fi una mult mai rapidă, iar costurile ar fi mult mai reduse. Astfel, în urma unui concurs internațional de soluții Studiul de Fezabilitate ar putea fi realizat în circa trei luni iar proiectul ar putea avansa.

În cazul în care Programul Operațional Regional ar fi modificat iar aplicant eligibil ar deveni Județul Cluj, costurile ar fi suportate de Uniunea Europeană în proporție de circa 70% și de Guvernul României în procent de aproximativ 28%, Consiliului Județean revenindu-i o contribuție de circa 2% din costul total. Tot în ceea ce privește costurile realizării acestui Spital Regional de Urgență, președintele Alin Tișe a precizat că toate estimările, pornind de la proiecte similare, indică sume totale de circa 200-250 de milioane de euro, construcție + dotări, net inferioare celor vehiculate în prezent, de peste 400 de milioane de euro.

Președintele CJ Cluj a afirmat, de asemenea, că este total inacceptabilă intenția Guvernului de fazare a proiectului întrucât în acest fel s-ar genera o întârziere majoră și nejustificată a acestuia. Practic, acest lucru ar însemna că până în anul 2023 ar urma doar să fie depuse cererile de finanțare în timp ce construcția efectivă s-ar amâna pentru o perioadă mult prea mare, spitalul neputând fi finalizat până în anul 2025.

„Dacă Guvernul vrea cu adevărat să deruleze acest proiect, să o facă, îl susținem cu toată convingerea, dar dacă nu, să ne lase pe noi. Nu renunțăm la acest proiect crucial pentru toți clujenii. Suntem deschiși la orice formulă de colaborare, inclusiv la idee asocierii cu celelalte județe din regiune, important este doar ca acest proiect să prindă viață. De altfel, oricum, și în acest moment, circa 40% din pacienții spitalelor clujene provin din județele limitrofe sau din alte regiuni ale țării, chiar dacă de investit investesc doar autoritățile clujene”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Președintele Consiliului Județean a precizat, totodată, faptul că suprafața pusă la dispoziție de Consiliul Județean pentru construirea Spitalului Regional este mai mult decât suficientă în contextul în care amprenta la sol a construcțiilor ar urma să fie de maxim un hectar din totalul de 14,4 hectare disponibile. În acest context, acesta a menționat că în cazul în care Consiliul Județean va deveni titular al proiectului cu finanțare europeană, ar putea fi construite, în aceeași locație, inclusiv o serie de alte facilități medicale, chiar și Spitalul Pediatric Monobloc.

Declaraţia lui Tişe vine ca urmare a răspunsului pe care l-a dat ministrul Sănătăţii, Sorin Pintea, cu privire la acest proiect.

„Spitalul regional Cluj-Napoca se va face de către Guvernul României, cu atragerea de fonduri europene. Am înţeles că sunt nişte discuţii în spaţiul public. Consiliul Judeţean Cluj cred că ar trebui să se ocupe de Spitalul de pediatrie, pentru că am nişte referinţe nu tocmai plăcute despre ceea ce se întâmplă acolo din punct de vedere al structurii”, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în timpul unei vizite la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, potrivit Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.