Amplă acțiune de informare a populației din Cluj-Napoca cu privire la prevenția cancerului de col uterin, în cadrul campaniei „Protejează-i aripile!”

MSD România și Institutul Național de Sănătate Publică anunță continuarea campaniei „Protejează-i aripile”, un amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în România, prin organizarea unor evenimente menite să informeze publicul larg cu privire la acest subiect, în Cluj Napoca, în data de 08 mai 2017. Cu această ocazie, specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au atras atenția asupra importanței adoptării unui comportament preventiv în ceea ce privește această boală.

„Cancerul de col uterin reprezintă, în țara noastră,o prioritate de sănătate publică. Având în vedere statisticile la nivel național, considerăm că este foarte importat ca mesajul nostru să ajungă la toate femeile din România și să le funizăm cât mai multe informații despre cum se pot feri de boală astfel încât adoptarea comportamentului preventiv să fie una informată. Testarea Babeș-Papanicolaou poate ajuta mii de femei să intervină la timp, fapt dovedit de efectul pozitiv al programelor de screening consolidate care se desfășoară în toată lumea: în ţări în care procentul femeilor testate prin programele organizate de screening depăşeşte nivelul de 60%, precum Norvegia (78,9%), Danemarca (66,3%) sau Regatul Unit al Marii Britanii (78,5%), în ultimii ani s-au înregistrat progrese remarcabile în scăderea mortalităţii pentru această boală, astfel încât aceasta a ajuns chiar să fie înjumătăţită în multe dintre aceste state, Descoperite la timp, atât leziunile, cât și cancerul de col uterin pot fi tratate cu succes, de aceea este foarte important ca acest mesaj de prevenție, pe care vrem să îl transmitem prin intermediul campaniei „Protejează-i aripile!”, să ajungă la un număr cât mai mare de femei din România”, a declarat Carmen Ungurean, coordonator al Programului naţional pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin.

„Bolile provocate de infecția cu HPV, precum cancerul de col uterin și celelalte tipuri de cancere din zona ano-genitală au un impact negativ puternic asupra stării de sănătate atât a femeilor, cât și a bărbaților la nivel global: în prezent, aproximativ 5% din totalul cazurilor de cancer la nivel mondial sunt provocate de infecția cu HPV, ceea ce reprezintă peste 600.000 de cazuri diagnosticate anual. În ceea ce privește cancerul de col uterin în România, atunci când vorbim despre cea mai mare rată a incidenței, (34,9), de trei ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene, cât și de o rată a mortalității îngrijorătoare (14,2), nu putem rămâne pasivi. Este de datoria noastră să aducem la lumină aceste statistici îngrijorătoare, să gândim proactiv și să atragem toți factorii implicați în crearea unui cadru funcțional care să informeze și să ajute femeile din România să acceseze serviciile de prevenție împotriva acestei boli. Acesta este obiectivul campaniei „Protejează-i aripile!” și sperăm ca, la finalul acesteia, să putem să spunem că am contribuit în mod real, palpabil la lupta femeilor cu cancerul de col uterin”, a declarat Fănuț Moroșan, reprezentantul MSD România.

Campania „Protejează-i aripile!” reprezintă un demers amplu de informare a femeilor românce despre importanța prevenției împotriva cancerului de col uterin

În fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, țara noastră ocupând primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența acestei boli. Femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani sunt cel mai afectate de cancerul de col uterin.

Campania „Protejează-i aripile!”, organizată de MSD România în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică,  are drept obiective principale îmbunătăţirea nivelului de informare cu privire  la cancerul  de col uterin şi creşterea gradului de conştientizare referitor la importanţa vitală a prevenţiei în lupta cu această boală. De asemenea, campania îşi propune să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de femei la testarea gratuită Babeş-Papanicolaou, în cadrul Programului Naţional pentru depistarea activă precoce iniţiat de Ministerul Sănătăţii, contribuind, astfel, la ameliorarea efectelor devastatoare pe care boala  le are în rândul femeilor din  România:  povara cancerului  de  col  uterin este cea mai mare dintre statele europene, ţara noastră fiind pe primul loc atât în ceea ce priveşte incidenţa (în România, 34,9 la 100,000 de femei, de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, respectiv 11,3), cât şi în ceea ce priveşte mortalitatea.  Pentru femeile active (15-44 ani) din ţara noastră, cancerul de col uterin este al doilea cel mai frecvent tip  de cancer şi reprezintă principala cauză de  deces prin cancer.

Rata estimată a mortalității cauzate de cancerul de col uterin în țara noastră este de aproape patru ori mai mare decât media Uniunii Europene

Cancerul de col uterin este al doilea cel mai des întâlnit cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani din țara noastră, după cel mamar. Mai mult, pentru femeile din aceeași categorie de vârstă cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer, în contextul în care se înregistrează peste 1900 de decese anual, în urma diagnosticării cu această boală.

România se află pe primul loc în Europa din punctul de vedere al incidenței și mortalității cauzate de cancerul de col uterin: astfel, rata estimată a mortalității cauzate de cancer de col uterin este de 14,2, de aproape patru ori mai mare decât media la nivelul UE, care este de 3,7. 

Ce cauzează cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale virusului papiloma uman (HPV), un virus care provoacă cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală, aceasta fiind frecvent întâlnită la adulții activi din punct de vedere sexual. Până în prezent, au fost identificate peste 120 de tulpini ale acestui virus, unele dintre acestea având un risc oncogen crescut, iar două tipuri (mai exact, 16 și 18) sunt responsabile pentru  peste 70% dintre cancerele  de col uterin. 90% dintre cazurile înregistrate pentru această boală au fost provocate de genotipurile 16, 18, 31, 33, 45, 52 sau 58. Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai întâlnite la nivel mondial, estimările arătând că până la 80% dintre femeile active sexual, la nivel global, vor fi, la un moment dat, pe parcursul vietii, expuse acestui virus. Calea de transmitere a acestei infecții este cea sexuală, prin contactul cu zona infectată a unuia dintre parteneri. Cum cancerul de col uterin este o boală care apare ca urmare a infecției cu un virus, ea poate fi prevenită prin vaccinare. O serie de astfel de vaccinuri sunt disponibile pe piață, în Uniunea Europeană, și oferă protecție fie împotriva a două, a patru sau chiar a nouă din cele mai frecvente tipuri de virus Papilloma. Aplicate împreună, vaccinarea și screening-ul reprezintă cea mai recomandată strategie de protecție împotriva cancerului de col uterin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.