ANAF a găsit sute de milioane de lei la maneliști, cămătari şi afacerişti. Primele rezultate ale controalelor!

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a făcut publice primele rezultate ale controalelor pe care le-a demarat la cămătari, manelişti sau afacerişti care trăiesc pe picior mare, deşi firmele lor sunt în faliment.

Inspectorii au realizat o statistică, pe categorii, în funcţie de suma pe care persoanele respective nu o pot justifica. Iar sumele sunt uriaşe. 18 persoane au averi ascunse de peste 20 de milioane de lei, arată cifrele ANAF.

În afara acestora, 35 de români se lăfăie în bani pe care nu pot demonstra că i-au câştigat cinstit. În cazul acestora, sumele sunt între 10 şi 20 de milioane de lei.

Grosul vine însă din rândul celor care au între 1 milion şi 5 milioane de lei, bani despre provenienţa cărora statul nu ştie nimic. Nu mai puţin de 118 persoane sunt în această categorie, mai bine de o treime din numărul total al celor verificaţi în această perioadă de ANAF.

Iar alţi 45 de români au dat din colţ în colţ când inspectorii i-au întrebat de unde au sume cuprinse între 100.000 şi 500 de mii de lei.

Conform ANAF, aceste persoane găsite cu sume nejustificate de sub un milion de lei sunt rude sau afini cu alți contribuabili încadrați la categoria de risc fiscal maxim.

Situatie-ANAF

ANAF a anunțat la începutul lunii august că a demarat controale la toţi cei care au averi dubioase. Banii cheltuiţi fără număr şi nedeclaraţi, vilele de lux, maşinile foarte scumpe, bijuteriile, toate vor trebui justificate în faţa autorităţilor.

Într-o primă etapă, sunt verificate 313 persoane fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal, cele mai multe dintre acestea provenind din municipiul București – 31,și județele Ilfov -34, și Suceava cu 14 persoane verificate.

Pentru control, ANAF a identificat persoanele care au efectuat cheltuieli semnificative, adică asociați sau acționari care au împrumutat firma cu sume mai mari de 200.000 de lei, persoane fizice care cumpără bunuri sau case în valoare de peste 70.000 de euro, persoane fizice cu depozite anuale mai mari de 500.000 lei și persoane fizice care au cumpărat mașini mai scumpe de 25.000 de euro.

Potrivit analizei de risc efectuate de ANAF, în final, 7.879 de contribuabili vor fi verificați amănunțit, iar 4.723 dintre aceștia prezintă un grad ridicat de risc fiscal, în timp ce restul sunt rude cu ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.