Andreea Răducan, la Cluj: „M-aş bucura tare mult dacă oamenii ar reuşi să aprecieze munca şi dăruirea sportivilor. Sportul de performanţă construieşte caractere”

Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Andreea Răducan, fostă campioană olimpică la Olimpiada de la Sydney în 2000, a fost invitată la evenimentul „In-Play – Sports behind the scenes”, organizat de Paddy Power şi Betfair România, la sediul companiei din clădirea The Office Cluj-Napoca. 

Fosta gimnastă a vorbit cu pasiune despre munca, performanţa şi dăruirea în sport, sacrificiile pe care trebuie să le facă orice sportiv pentru a ajunge pe culmile succesului, iar audienţa formată în mare parte din IT-işti a ascultat fermecată poveştile unei mari campioane, iar la finalul întregului eveniment, Andreea Răducan a participat şi la o sesiune de autografe.

„Am practicat sportul de la vârsta de 4 ani pentru că provin dintr-o familie în care sportul a fost întotdeauna foarte important pentru că este cel mai bun mod prin care poţi să îţi educi copilul. Tatăl meu a avut un vis, acela de a ajunge un sportiv de performanţă, dar părinţii lui, bunicii mei, nu i-au înţeles pasiunea pentru sport atât de bine, a rămas oarecum neîmplinit, dar şi-a dorit foarte mult ca el şi fratele meu să practicăm sport, aşa am ajuns să practic gimnastica la 4 ani, în oraşul Bârlad, unde m-am născut.

Deşi mă gândeam că voi practica gimnastica până la 7 ani, când urma să încep şcoala si mama era hotărâtă că nimic nu va conta decât ca eu să merg la şcoală, însă antrenorii spunându-le că am talent pentru a face mai mult decât o simplă gimnastică de bază”, a rememorat fosta gimnastă.

Ea a vorbit şi de momentul crucial în cariera sa când i s-a retras titlul olimpic la Sydney în 2000.

„Cred că cel mai important lucru cu care am rămas în urma practicării sportului de performanţă este faptul că am reuşit să câştig respectul oamenilor, şi credeţi-mă că este cel mai dificil lucru pe care poţi să îl câştigi, iar desigur poţi să îl pierzi cel mai repede după o fracţiune de neatenţie. Respectul nu pot să îl cumperi, nu poţi să îl ceri, aşa că e nevoie de foarte muncă.

Sportul pe care eu l-am practicat cere destul de mult. Este extrem de important ca în toate deciziile pe care le luăm în viaţă să avem curaj şi asta îi încurajez şi pe tineri şi pe copiii care practică sport, sau îşi doresc să aibă oricare altă carieră, să aibă curaj să viseze. În momentul în care ţi-ai stabilit o ţintă deja un mare pas important e făcut, de aici nu rămâne decât să munceşti, să îţi găseşti pasiunea şi determinare. Este nevoie şi de extrem de multe sacrificii şi m-aş bucura tare mult dacă oamenii, în general, ar reuşi să aprecieze munca şi dăruirea sportivilor. Nu toţi ajung campioni mondiali sau olimpici, însă muncă şi sacrificiu există la fiecare dintre ei.

Extrem de important este, consider eu, spiritul de echipă. Gimnastica este un sport individual, însă dacă România este recunoscută în plan internaţional ca având şcoala de gimnastică se datorează în mare parte rezultatelor obţinute pe echipă, asta i-a dat forţă şi putere”, a mai precizat fosta gimnastă.

Andreea Răducan: „Munca a făcut din mine un campion”

„Sportul de performanţă te obligă să te maturizeze înainte de vreme. Cred că şi dacă nu s-ar fi întâmplat să ajung la un nivel atât de înalt nimic din experienţa pe care am trăit-o nu aş putea să spun că a fost de prisos si nu a meritat efortul.  Literă de lege este fără doar şi poate munca, asta cred că a făcut din noi şi din mine un campion. Mi-am dorit să ajung la Jocurile Olimpice şi cred că este lucrul pe care şi-l doreşte orice sportiv de performanţă, este cea mai importanţă competiţie sportivă, pe care o vede un întreg mapamond, ce poţi să îţi doreşti mai mult decât să ajungi acolo şi să reuşeşti să obţi şi performanţe”, a mai susţinut campioana olimpică.

Despre momentul când i-a fost retras titlul olimpic la individual compus la Olimpiada de la Sydney din 2000, după ce a luat un Nurofen

„Trebuie să vorbesc şi despre acest moment pentru că a fost momentul cel mai critic din viaţa mea pentru că în momentul în care munceşti o viaţă pentru un vis şi vine cineva să îţi spună, ai făcut treaba foarte bine, dar pentru că ţi-a curs nasul trebuie să ne dai medalia înapoi fiindcă ai cerut un medicament pentru răceală şi gripă. Credeţi-mă că este extrem de frustrant. Mărturisesc că acel eveniment nu a făcut decât să scoată din mine şi mai multe lucruri bune şi frumoase, să mă descopăr şi mai bine şi am ales de multe ori să spun chiar dacă am pierdut o medalie de aur olimpică, am reuşit să câştig solidaritatea necondiţionată a milioane de oameni, iar acesta cred că e cel mai frumos lucru care mi s-a putut întâmpla”, a adăugat aceasta.

Întregul discurs al Andreei Răducan la Cluj.

Participanţii la eveniment au primit şi câte un volum din autobiografia sa lansată recent, „Reversul medaliei”.

În cadrul evenimentului „In-Play – Sports behind the scenes” au mai vorbit despre tehnologia din spatele pariurilor sportive online şi patru invitaţi internaţionali, Joe Lee, Alison Birmingham, Fiona O’Broin, Ian Flynn, precum şi Cosmin Cotroază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.