Aniversarea Zilei Mondiale a Teatrului 2022

Teatrul Național din Cluj-Napoca aniversează cea de-a 60-a aniversare a Ziua Mondială a Teatrului, în data de 27 martie 2022, de la ora 19:00, în Sala mare.

În Sala Mare, proaspăt redeschisă la capacitate maximă, va avea loc spectacolul CARTOFORII de N.V. Gogol, în regia lui Ionuț Caras, unde, pentru prima dată pe scena Teatrului Național din Cluj, alături de actorii Teatrului din Cluj, va urca Iulia Savoș, psihopedagog, psihoterapeut sistemic și interpret în limbaj mimico-gestual, care va traduce spectacolul, în timp real, pentru spectatorii cu deficiențe de auz.

Accesul la acest spectacol este gratuit pentru persoanele cu deficiențe de auz și se face pe baza unui bilet eliberat de la Agenția de bilete a Teatrului, în baza legitimației.
Prețul biletelor pentru celelalte categorii de spectatori rămâne neschimbat. Bilete disponibile pe https://www.bilete.ro/cartoforii/cartoforii-27-mar-2022

Toți iubitorii de teatru sunt așteptați să participe la spectacol! Reprezentația va beneficia și de supratitrare în limba engleză, astfel încât să poată fi vizionată de un public cât mai divers. Seara va începe cu lectura mesajului internațional scris de Peter Sellars, iar imediat după spectacol participați sun invitați să participe la discuțiii cu realizatorii spectacolului.

Seara de 27 martie va mai marca o premieră: lansarea platformei de conținut video la cerere TNC la tine ACASĂ, care va oferi iubitorilor de teatru de pretutindeni posibilitatea de a accesa înregistrările celor mai îndrăgite spectacole ale Teatrului Național. În prelungirea direcției de facilitare și extindere a accesului la producțiile noastre, toate înregistrările disponibile pe platformă beneficiază de subtitrări în limba română și în limba engleză. Accesul pe platformă se va realiza prin intermediul site-ului Teatrului Național http://www.teatrulnationalcluj.ro

Evenimentul principal al Zilei Mondiale a Teatrului va avea loc pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca și reprezintă începutul unui proiect organizat în parteneriat cu Asociația clujeană Create.Act.Enjoy.
Astfel, Asociația Create. Act. Enjoy, în cadrul direcției principale de promovare a importanței stării de bine și a terapiei prin artă în comunitate, propune întâlnirea dintre Teatrul Național Cluj-Napoca și grupurile vulnerabile, cu scopul creșterii gradului de conștientizare asupra accesibilizării evenimentelor culturale pentru grupuri vulnerabile. Teatrul Național va continua acest parteneriat, urmând ca proiectul să fie dezvoltat, astfel încât să existe o periodicitate în programarea spectacolelor sale care vor fi accesibilizate pentru diferite categorii de persoane cu deficiențe.

Ziua Mondială a Teatrului a fost inițiată în anul 1961 de către ITI (Institutul Internațional de Teatru, Paris) și se sărbătorește anual din 1962, când a fost redactat primul mesaj al evenimentului, de către Jean Cocteau. De atunci, în fiecare an, o personalitate importantă a lumii este invitată să compună acest mesaj. Anul acesta, mesajul a fost scris de Peter Sellars, regizor de teatru și operă, director de festival.

De la mici la mari, clujenii vor putea afla detalii semnificative, dar mai puțin cunoscute, despre arhitectura exterioară și interioară a clădirii Teatrului Național, despre marile personalități ale culturii clujene și naționale care și-au pus amprenta asupra istoriei Teatrului și despre spectacolele care au devenit legendare. De asemenea, expoziția va sărbători momentele frumoase din prezentul Teatrului Național: evenimentele Ziua și Noaptea Porților Deschise, Festivalul Întâlnirile Internaționale de la Cluj, spectacolele în aer liber cu ocazia „Zilelor Clujului“ și, mai ales, va sărbători oamenii de pe scenă și din spatele scenei care au făcut și fac mereu totul ca magia teatrului să rămână vie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.