Anul 2013 vine cu veşti proaste pentru şoferi. Se anunţă schimbări importante

Şoferii nu au motive de bucurie în anul ce vine. Din ianuarie 2013 se scumpeşte asigurarea obligatorie pentru maşini, majorările fiind în unele cazuri şi de 30%, iar noul cod rutier va intra în vigoare.

trafic politie

Asigurarea obligatorie (RCA) se scumpeşte din ianuarie 2013 de la 8 până la 30%. Astfel, cea mai ieftină asigurare va costa cu 110 lei mai mult decât în prezent. Tot în aceeaşi perioadă va intra în vigoare şi noul Cod Rutier.

Din ianuarie 2013 mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că veţi avea nevoie de permis pentru a le conduce. Astfel a fost introdusă categoria de permis AM. Acest permis poate fi obţinut şi de persoanele care au împlinit 16 ani. Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar pentru a-l obţine, veţi susţine o probă teoretică şi una practică de verificare a aptitudinilor în poligoane special amenajate.

Conform legii, reînnoirea permisului de conducere se va face doar după un control medical prealabil. Noile reglementari rutiere stabilesc că prelungirea valabilităţii permisului de conducere este condiţionată de efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deţinute.

Până în prezent, la reînnoirea unui permis auto nu se impunea efectuarea examinării medicale.

Din ianuarie şi bicicliştii pot fi amendaţi, dacă încalcă legile de circulaţie. Astfel, Legea prin care se modifică Codul rutier prevede şi câteva reglementări noi privind circulaţia pe biciclete. Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, bicicliştii vor circula numai pe pista respectivă, în caz contrar pot fi amendaţi cu 6 pană la 8 puncte de amendă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.