APMGR susţine reforma profundă a sistemului sanitar solicitată de medici şi se opune legalizării plăţilor informale în sănătate

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, se opune legalizării plăţilor informale în sănătate şi cere Guvernului o reformă cuprinzătoare a sistemului de sănătate, bazată pe eficienţă şi finanţare sustenabilă.

medicamente

„Guvernul trebuie să renunţe la practica de a muta responsabilitatea finanţării sistemului de sănătate pe umerii altora: pentru cheltuielile cu medicamentele, plătesc producătorii prin taxa clawback; pentru completarea veniturilor insuficiente ale personalului medical, vrem acum să plăteasca pacienţii”, a declarat Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

APMGR atrage atenţia că pacienţii au cel mai mult de suferit din cauza lipsei unei reforme profunde a sistemului de sănătate. De exemplu, menţinerea taxei clawback în forma actuală duce la dispariţia de pe piaţă a medicamentelor cu preţuri accesibile: peste 1.300 de produse au dispărut din piaţa în ultimii trei ani, iar anul acesta alte 1.200 de medicamente ieftine riscă să dispară din farmacii, ca urmare a scăderii preţurilor sub pragul de rentabilitate. Pacienţii sunt obligaţi să le înlocuiască cu produse alternative mult mai scumpe, plătind din buzunar diferenţa.

Introducerea plăţilor informale pentru medici nu va face decât să sporească povara financiară şi mai mult pentru pacient. În plus, va crea probleme etice care vor afecta demnitatea şi prestigiul profesiei de medic,” a mai spus Damian.

APMGR solicită creşterea finanţării sistemului sanitar în paralel cu măsuri imediate de transparentizare a cheltuirii fondurilor publice şi de eliminare a fraudelor. Potrivit calculelor APMGR, numai pentru medicamente, sistemul de sănătate are nevoie de o finanţare de cel puţin 800 milioane Ron pentru ca accesul pacienţilor la medicamente să fie la nivelul anului 2012.

APMGR atrage atenţia, totodată, că lipsa unei reforme a sistemului de sănătate a însemnat pentru România pierderea unor investiţii de peste 50 millioane de Euro în domeniul farmaceutic şi va insemna pierderea multor alte investiţii în viitor, din cauza neîncrederii investitorilor într-un sistem lipsit de transparenţă.

Guvernul trebuie să îşi asume responsabilităţile prevăzute în Constituţie şi să acorde servicii pentru care finanţarea este asigurată deja prin colectarea de taxe şi impozite. Continuarea umilirii pacienţilor şi antagonizarea medicilor şi a celorlalţi actori din sistem, inclusiv industria farmaceutică, nu sunt soluţii şi nu vor face decât să crească tensiunile sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.