APPC sesizează organizațiile naționale și internaționale de protecție a jurnaliștilor pentru atacurile suburbane repetate ale președintelui PSD Cluj, Liviu Alexa

Atacurile repetate și limbajul suburban ale președintelui interimar al PSD Cluj, Liviu Alexa, la adresa jurnaliștilor clujeni i-au făcut pe reprezentanții Asociației Profesioniștilor din Presa Cluj (APPC) să sesize Partidul Socialiștilor Europeni (PES), Grupul S&D din Parlamentul European și organizațiile naționale și internaționale de protecție a jurnaliștilor.

Președintele PSD Cluj, Liviu Alexa, a postat pe contul său de Facebook, un filmuleț în care insultă mai mulți ziariști din presa clujeană care, sub egida Asociația Profesioniștilor de Presă din Cluj, i-au trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care i-au atras atenția asupra derapajelor de limbaj ale șefului social-democraților din județul Cluj.

„De dimineață, marea asociație a papagalilor de presă din Cluj, compusă din boschetari – degeaba vă supărați, sunt niște boschetari de presă – au trimis doamnei Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă, văleu, despre nesimțitul de Alexa care vorbește ca un măgar și îi jignește pe jurnaliști. Bă, nene, care jurnaliști? Eu sunt jurnalist! Probabil că doamna Dăncilă a aruncat-o la coșul de gunoi după ce a citit-o”, a spus președintele PSD Cluj, într-un clip postat pe contul său de Facebook.

„Am o pisică birmaneză care este cam cu 100 de puncte mai inteligentă decât boschetarul de Vasile Manu. Boschetarii ăștia de presă s-au aliniat în Asociația Papagalilor de Presă. Pe Tibi Fărcaș nu am cum să-l fac decât un bătrânel analfabet. Cu mâna stângă mă iau la un concurs de dictare și îl bat de-i sună apa în cap (…) Cu Remus Florescu, gângavul președinte al APPC fac lecții de elocință când vrea el, discurs de oratorie, compunere, stilistă (…) Pe domnul Puriș când apare ditamai papagalul de jurnalist în rechizitoriile DNA când se milogea să ia banii de la un șpăgar”, a spus Alexa. Acesta s-a lăudat și cu realizările sale ca jurnalist. „Nu există palmă mai mare după cap și peste bucuță pentru voi decât traficul pe care îl are ”Ziar de Cluj” (…) Cam asta este marea diferență între presa care face dezvăluiri spectaculoase și voi care sunteți niște boschetari de presă”, a mai spus Alexa.

Sesizarea APPC

Către
Partidul Socialiștilor Europeni,
Grupul S&D din Parlamentul European,
Reprezentantul OSCE pentru libertatea media,
Organizația „Reporteri fără frontiere”
Freedom House International
Freedom House România
Active Watch Romania

Vă scriem în numele Asociației Profesioniștilor din Presă – Cluj, organizație neguvernamentală constituită în urmă cu 14 ani, care reunește 60 de jurnaliști din al doilea cel mai mare oraș al României.

Vă sesizăm, pe această cale, limbajul incalificabil pe care Liviu Alexa, președintele organizației județene Cluj a partidului de guvernământ, PSD, partid afiliat Partidului Socialiștilor Europeni (PES), îl are față de jurnaliștii clujeni.

Luni, 7 octombrie 2019, acesta a atacat în mod grotesc mai mulți jurnaliști clujeni, în cuvinte pe care nu le vom reproduce, atât prin intermediul site-ului web pe care îl deține, cât și printr-un film postat pe o platformă social media.

Ieșirile șefului PSD Cluj au fost atât de virulente, încât au făcut obiectul unor articole publicate de organe de presă naționale din România, precum Digi24.ro, hotnews.ro, newsweek.ro, adevarul.ro sau g4media.ro, b1.ro, Libertatea, România TV.

Suntem jurnaliști și înțelegem că libertatea de exprimare poate presupune un anumit grad de exagerare. Însă, considerăm că limbajul acestui reprezentant al PSD intră în sfera excepționalului, prin vulgaritatea și agresivitatea sa extreme, care aruncă discursul public în spațiul violenței și al sordidului.

Considerăm acest limbaj ca fiind, pe de o parte, o încercare de intimidare manifestă, pe de alta, o încercare de a decredibiliza corpul profesional al jurnaliștilor clujeni.

În ambele cazuri, acest discurs promovat de politicianul în cauză, membru al unui partid aflat la putere, nu poate reprezenta decât un atac grav la libertatea presei.

Menționăm că ieșirile acestuia au avut loc după ce asociația noastră a adresat o scrisoare deschisă președintelui PSD, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, prin care a sesizat derapajele de limbaj anterioare ale aceluiași lider politic, scrisoare rămasă fără răspuns, pe care o găsiți pe site-ul asociației, www.presaclujeana.ro.

Vă scriem, astfel, cu scopul de a interveni, prin mijloacele pe care le aveți la dispoziție, pentru a apăra libertatea presei și a descuraja pe viitor alte asemenea atacuri la adresa jurnaliștilor din Cluj-Napoca.

Cu stimă,

Colegiul de Conducere al APPC
Remus Florescu, președinte, Tiberiu Fărcaș, Cosmin Puriș, Bogdan Stanciu, Horea Șoica, membri ai Consiliului de Conducere al APPC

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.