Arhitecți de renume internațional, săptămâna aceasta la Cluj-Napoca

Arhitecți de renume internațional se întâlnesc săptămâna aceasta la Cluj-Napoca în cadrul conferinței „Memorie și comunicare”. Conferința va avea loc miercuri, 14 octombrie, la ora 15.00, la sala Auditorium Maximum, din cadrul universității „Babeș-Bolyai” și face parte din programul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2015, organizată între 3 și 19 octombrie.

Conferința „Memorie și comunicare” aduce la Cluj nume importante din arhitectură. Speakerii vor dezbate idei cu impact în mai multe domenii colaterale arhitecturii, fiind așteptați la conferință atât arhitecți, cât și istorici, sociologi, biologi, precum și publicul larg. Conferința va fi precedată de vernisajul expoziției arhitectului Lajos Oelschläger-Őry.

Invitatie conferinta Memorie si Comunicare

Speakeri în cadrul conferinței vor fi membrii juriului Bienalei de Arhitectură Transilvania 2015:

Constantin Gorcea (România), președintele Bienalei de Arhitectură Transilvania 2015, președintele Ordinului Arhitecților Filiala Nord-Est și specialist atestat pentru monumente istorice.

Rachel Armstrong (Marea Britanie), Profesor de Arhitectură Experimentală al Departamentului de Arhitectură, Urbanism şi Peisagistică, la Universitatea Newcastle, nominalizată de Chick Chip una dintre cele 9 femei model, iar potrivit revistei BBC Focus este o femeie cu „idei ce ar putea schimba lumea”.

Lorenzo Cotti (Elveţia), arhitect, urbanist și specialist în urban gaming simulation.

Håkon Iversen (Norvegia), specialist în planificare strategică, design urban, arhitectură, urbanism, consiliere strategică pentru sectorul privat și public.

Golda János (Ungaria), profesor la Departamentul de Arhitectură al Universității din Győr, arhitect care își întemeiază opera pe raționalitate, pune accentul pe importanța locului și timpului folosind un limbaj vizual, cultural.

Mirjana Lozanovska (Australia), director al School of Architecture and Built Environment, Faculty of Science, Engineering and Built Environment, la Deakin University. Studiile îi sunt apreciate pe plan internațional, iar cartea acesteia ”Postcolonial Space(s)” a introdus un nou cadru pentru regândirea arhitecturii.

François Meyer (Elveția), câștigător al celebrului premiu european „Best Architects 15” la categoria Locuire/locuințe unifamiliale.

Paola Rizzi (Italia), profesor de arhitectură, analiză și proiectare urbană, intervenții de urgență în spațiul urban și arhitectură sustenabilă la „Facoltà di Architettura di Alghero”.

„Aștept cu nerăbdare să particip la Bienala de Arhitectură Transilvania 2015, mai ales pentru a intra în contact cu comunitatea arhitecților de aici și pentru a afla mai multe despre provocările cu care se confruntă în construirea unui mediu pentru locuit în secolul 21.

În activitatea mea de arhitect și cercetător, explorez posibilitatea de a vedea Natura ca pe un material ce poate fi folosit ca tehnologie pentru design, arhitectură și inginerie. Sunt interesată să discut cu specialiștii din Transilvania oportunitățile arhitecturale ce pot fi explorate de aceste tipuri de materiale și tehnologii în contextul organizării mediului construit.„, a declarat Rachel Armstrong, membru al juriului Bienalei de Arhitectură Transilvania 2015.

Totodată, membrii juriului vor alege cele mai bune proiecte din cadrul concursului „Premiile Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2015”.

Premiile BATRA 2015 vor fi acordate pentru categoriile: arhitectura locuinței, arhitectura dotărilor comunitare și de producție, arhitectura spațiului public, arhitectura patrimoniului cultural, arhitectura spațiului interior și scenografie, microarhitectura / arhitectura temporară / design ca obiect, studii și proiecte finalizate și nerealizate, proiecte culturale / inițiative / experimente și arhitectura în mediul rural.

De asemenea, vor fi acordate câteva premii speciale: premiul pentru beneficiarul ideal, premiul pentru cel mai bun articol cu/despre arhitectură/arhitecți și premiul pentru cea mai bună poezie pe tema arhitecturii din cadrul concursului ”Poemele locuirii”.

Gala „Premiile BATRA 2015” va avea loc joi, 15 octombrie, la ora 17.00, la Teatrul Național Cluj-Napoca.

La eveniment vor lua parte primarul Emil Boc, Stefan Dubach, Consul al Ambasadei Elveției la București, Pascal Praz, președintele asociației „Operation Villages Roumains (OVR)” din Elveţia, Ludger Thol, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord – DWNT și Trond Tystad (Norvegia), CEO al City Planning Consultancy.

Bienala de Arhitectură Transilvania este organizată de Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania, în colaborare cu filialele Alba, Bihor, Nord-Vest, Satu-Mare, prin programul de finanțare OAR a filialelor pentru evenimente, pe bază de regulament propriu și autonomie în organizare.

BATRA-DESCHIDERE-CIORCHIN-RADU-SALCUDEAN-1026

BATRA-DESCHIDERE-CIORCHIN-RADU-SALCUDEAN-0941

BATRA-DESCHIDERE-CIORCHIN-SORIN-TOMA-DSC_8593

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.