Armand Assante, revenire la TIFF după 10 ani: „Clujul s-a dezvoltat foarte mult, orașul și arhitectura respiră cultură, iar TIFF-ul a devenit un festival important” – FOTO/VIDEO

Celebrul actor american Armand Assante a fost invitatul zilei a cincea în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, la TIFF Lounge, în Piața Unirii, unde a dialogat, timp de o oră, cu moderatul Mihnea Măruță, dar și publicul cinefil care a luat parte la dialog. Acesta a răspuns, punctual, la toate întrebările despre cariera sa remarcabilă, despre viața de actor, despre California Dreamin’, despre rolurile de Napoleon sau Ulise, despre cărți, pasiuni și prietenia cu Răzvan Vasilescu, pe care îl consideră un actor genial, precum și despre viitorul cinematografiei în era digitală și a tehnologiei moderne.

Actorul a revenit în Cluj-Napoca după 10 ani de la prima prezență la TIFF, iar de această dată tot pentru un film realizat în România, „The Wanderers”, aceasta fiind a doua peliculă pe care marele actor o realizează în țara noastră după California Dreamin’ (r. Cristian Nemescu).

„Îmi place să lucrez în România, sunt bucuros să mă aflu din nou aici după 10 ani și iubesc țara voastră din tot sufletul din mai multe motive, dar în special pentru faptul că oamenii au fost foarte amabili. Prima dată am venit în România în 2000, acum 17 ani, la un concurs de frumusețe, iar de atunci am încercat să influențez lumea să vină în România să investească în cinema și cred că pe mulți am reușit să îi conving”, a precizat reputatul actor în deschiderea TIFF Lounge.

Despre rolul Napoleon

„A fost visul meu să joc acest rol, l-am jucat prima dată la teatru înainte de a-l juca în film. Acest rol avea o personalitate fascinantă, am regăsit în acest personaj mai multe roluri ale lui Shakespeare, pasiunea lui Romeo sau imprecizia lui Hamlet. Cred că acel rol m-a făcut să mă gândesc la ideea de a fi un actor”.

Despre filme, influențarea cinema-ului de tehnologie și televiziune

„Totul ține de economie și totul înseamnă bani. Filmul este un mijloc media foarte scump, iar după criza din 2008, filmele au devenit tot mai scumpe mai ales în contextul tehnologic actual. Există mult mai mulți producători care fac mult mai multe filme nu neapărat pentru că există talent, ci pentru că există suficientă tehnologie pentru a face asta. Nu cred că filmele de festival ar trebui să fie puse la un loc cu televiziunea, dar 99% dintre filmele de festival cu conținut foarte bun nu au ajuns niciodată să fie distribuite, iar acest lucru este groaznic. De asta avem nevoie de platforme de TV, pentru că acele filme nu ar fi distribuite altfel. Sunt multe platforme ca și Netflix, care distribuie filme, iar dacă ele pot ajuta această industrie și aceste filme de festival pentru a fi distribuite, să fie binecuvântate. Cred că regulile festivalelor ar trebui adaptate, pentru că vorbim despre filme care ridică probleme serioase ale societății”, a mai susținut Assante.

Despre regretatul Cristian Nemescu, regizorul filmului California Dreamin’

„Cristi înțelegea foarte bine România, cultural, istoric și caracteristic, înțelegea instictul românilor. Cred că avea o dragoste adevărată pentru poporul român”

Assante e fan Emil Cioran

„România este o țară complexă și seamănă puțin cu Italia. Temperamentele de aici se aseamănă, intelectul oamenilor se aseamănă de asemenea. Am găsit unele scrieri ale românilor foarte interesante, îmi place în special Emil Cioran, care a reușit să mă uimească cu modul în care funcționa mintea lui, un om genial”, a spus actorul în vârstă de 67 de ani.

Întrebat cum vede Clujul după 10 ani, acesta a declarat că orașul s-a dezvoltat foarte mult, iar TIFF-ul a crescut admirabil.

„Clujul a crescut grozav de mult. Arhitectura respiră cultură, e un oraș vechi de 2000 de ani. TIFF-ul a crescut enorm, acest festival era la vremea respectivă foarte mic şi acum s-a transformat într-un festival important la nivel internațional, de mare amploare. Cât despre oraş, se vede că cineva a investit serios. S-a extins mult. Nu ştiu detalii despre investiții, dar văd cu ochii mei această schimbare şi cred că va continua să crească”, a fost mesajul actorului.

Actorul a vorbit și despre optimismul său incurabil și se bucură pentru faptul că tot mai mulți tineri fac filme și sunt implicați în cinematografie.

„În privința optimismului meu, sunt acuzat că sunt un optimist incurabil și pentru asta sunt un idiot. Sunt multe probleme în lume care pot să devină subiect de cinema și multe dintre secretele lumii pot fi dezvăluite prin intermediul cinematografiei. Sunt multe filme de cinci minute, făcute de studenți care pot spune mai multe decât orice film futuristic reailzat cu tehnologie futuristică. Sunt deci foarte optimist, pentru că tinerii pot să transpună emoția și să spună ce se întâmplă în lume prin cinematografie”.

Filmul California Dreamin’ va avea parte de o proiecție specială miercuri, 7 iunie, în Piața Unirii, în prezența actorului Armand Assante. 

The Wanderers spune povestea unui american, Louis (Armand Assante), cel mai faimos vânător de fantome și vampiri din lume, care împreuna cu un jurnalist israelian, Robert (Lior Ashkenazi), ajunge într-un sat din Transilvania pe urmele unei misterioase povești sângeroase petrecută în castelul Zalesky. Filmul a rulat astăzi, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic, în prezența actorului principal.

La finalul discuției cu publicul, Assante a acordat autografe și și-a făcut poze cu fanii.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.