Arpad Paszkany promite ca nu va lasa CFR Cluj sa moara! Dezvaluiri incendiare ale finantatorului din Gruia

Omul de afaceri Arpad Paszkany a acceptat sa raspunda unor intrebari despre viitorul formatiei CFR Cluj, club care a dominat fotbalul romanesc timp de 8 ani de zile, iar in prezent se afla intr-o situatie dramatica din punct de vedere financiar.

arpad paszkany

Foto-reporterul Zoltan Cantor, coautor al volumelor „Centenarul unui vis” si „Vestiarul Campionilor”, a avut o reactie critica pe pagina personala de Facebook la adresa conducerii din Gruia, iar Paszkany a reactionat la randul sau si a clarificat lucrurile, acceptand sa raspunda punctual la toate intrebarile. Cantor a publicat dialogul cu omul de afaceri pe stiridesport.ro, pentru ca fanii sa aiba o imagine de ansamblu a intregii situatii.

Despre CFR, televiziune si decizia de a investi in fotbal

„Din păcate, un club din România în care se investesc resurse personale va rămâne în cele din urmă fără bani. O investiţie într-un club de fotbal duce la pierderi. Singura întrebare care rămâne este cât de mare e acea pierdere. Singurul mod de a face profit în fotbalul din România este să te califici în grupele Champions League şi asta aproape în fiecare sezon

Dacă începând din septembrie 2012 s-ar fi trecut la o strategie managerială ca aceea de la Dinamo, de exemplu, probabil clubul mai rezista financiar 2-3 sezoane, dar, până la urmă, tot s-ar fi terminat banii. Trebuie înţeles că, într-o asemenea activitate, chiar dacă cineva e dispus să investească şi să nu ia banii înapoi, până la urmă, dacă nu se ajunge la o activitate de minimă autofinanţare, deznodământul e acelaşi. Nimeni nu poate să pompeze bani la infinit într-o activitate care nu aduce alţi bani.

Toate trofeele pe care CFR le-a câştigat au fost pe baza celei mai mari investiţii din fotbalul românesc al ultimilor 25 de ani. Au fost, desigur, pierderi financiare, dar nu-mi pare rău. A fost bine, a fost frumos, a fost emoţionant. De multe ori am fost supăraţi, însă ne-am şi bucurat în foarte multe rânduri.

Eu îmi cunosc greşelile şi mi le asum, dar, chiar dacă aş fi avut mai mult timp după 2008 să mă ocup de echipă, tot ăsta ar fi fost finalul. Faptul că, după 2012, oameni apropiaţi de club, după primele 3-4 rezultate slabe din campionat, au început să spună că sută la sută Arpi scoate banii din club şi îi duce la TV, mi-a întărit convingerea că trebuia să mă retrag mai repede din fotbal (încă din 2008) şi că, construcţia stadionului a fost cea mea mare greşeală a mea în fotbal. Şi vă mai spun, nu pentru că ar trebui să mă justific în faţa cuiva din club sau din afara lui, să dau explicaţii unora care vorbesc fără să gândească prea mult, că societatea Look TV a fost înfiinţată în martie 2011. 90 la sută din investiţie s-a realizat în 2011, iar deschiderea oficială a fost în 14 februarie 2012. Cine a uitat poate să caute pe Internet. Mai mult, televiziunea a fost o idee mai bună decât investiţia într-un club de fotbal. Am putut să vând televiziunea, pe când clubul de fotbal nu o să-l ia nimeni, nici pe gratis”, a declarat Paszkany.

Despre conturile blocate de ANAF si datoria de 11 milioane de euro

„Ca să spunem adevărul, este o realitate, un aşa zis ‘Gicu’ din Bucureşti, de la ANAF, de pe o zi pe alta, spune că, după părerea lui, în ultimii 5 ani clubul trebuia să plătească aproximativ 6 milioane de euro, impozit pe salarii. Şi, după calcularea penalităţilor de întârziere, dintr-odată, a apărut în presă că sunt de plătit 11 milioane de euro la Stat. Desigur, iniţial am crezut că e o glumă proastă, dar, după 3 zile, a venit pe fax şi înştiinţarea oficială. Aşa ceva nu există în nici o ţară normală din punct de vedere fiscal.

Ca şi societate, CFR-ul are două controale anual, prima dată de la Finanţe (mai nou ANAF), deoarece pentru licenţă e nevoie de dovada că nu avem datorii la Stat. După aceea, pentru dosarul de licenţiere, o comisie din care face parte şi un membru ANAF mai face o analiză financiară. Acest lucru este necesar şi pentru UEFA, dacă vrei să joci în cupele europene.

Când îl întrebi pe acest Gicu pe baza cărei legi se recalculează aceste impozite pe salarii, deoarece la un club de fotbal este valabilă şi se aplică legea sportului, el spune că nu îl interesează această lege a sportului. Probabil, însă, clubul va câştiga în instanţă procesul intentat. Problema este că, chiar dacă clubul câştigă procesul, până atunci conturile rămân blocate. După proces, probabil că acest Gicu n-o să fie nici măcat atenţionat, existând probabilitatea ca între timp să fie chiar şi avansat”, a clarificat omul de afaceri situatia datoriilor.

Cine au fost misteriosii investitori straini interesati de CFR?

„Într-o ţară în care legile sunt interpretate după voinţa fiecăruia, ne mai mirăm că nimeni nu mai vrea să investească bani în fotbal? Până a apărut această ştire în presă, pe un fapt retroactiv, într-adevăr au fost trei investitori serioşi care au vrut să cumpere acţiunile de la club. Acum, după aceste întâmplări, pot să spun că una dintre societăţile interesate a fost gruparea care a cumpărat clubul italian Bari, acolo unde a mers Răzvan Zamfir ca director de mercato.

Cealaltă era o mare casă de avocatură din America de Sud, care a adus în Europa mai multe sute de jucători, printre care mai mulţi fotbalişti care sunt an de an pe lista candidaţilor la câştigarea Balonului de Aur. Iar a treia societate era a unui proprietar de club de fotbal din Emiratele Arabe Unite. Din păcate, toate acestea sunt de domeniul trecutului”, a adăugat omul de afaceri.

Laude pentru Razvan Zamfir, fostul director executiv la CFR Cluj, in prezent pe aceeasi functie la formatia italiana Bari, locul 15 in Serie B

„De când a venit Zamfir la club, balanţa de cumpărări-vânzări s-a echilibrat, ba chiar am intrat în zona profitabilităţii. De aceea spun şi repet că îmi ridic pălăria înaintea lui Răzvan. Se vede că priceperea şi corectitudinea lui sunt apreciate şi la nivel mai mare, altfel cum ar fi ajuns în Italia unde sunt mai mulţi rechini decât păstrăvi în fotbal?

Răzvan trăieşte şi moare pentru fotbal. El nu munceşte pentru salariul lunar sau pentru bonusuri, ci pentru că fotbalul îi curge prin vene. Rar găseşti aşa oameni şi mă simt onorat că, timp de 8 ani, am lucrat cu el. Dacă o să-l întrebi o să îţi certifice că întotdeauna l-am apreciat şi o să-i apreciez profesionalismul, dăruirea şi corectitudinea. Şi o să vezi că, dacă o să aibă posibilitatea, o să ajute în continuare CFR-ul oriunde l-ar duce viaţa”.

„CFR nu moare”

„Cu mare probabilitate, în următorii 5-7 ani CFR nu o să mai joace la nivel european, poate nici în prima ligă din România, dar de murit CFR nu va muri. Sunt multe exemple în Europa, la nivel de cluburi. Napoli, FC Koln, West Ham United, etc. Au trecut prin purgatoriul unei ligi inferioare şi, curăţate, aceste cluburi au ajuns din nou în frunte. Atâta că, pentru asta, e nevoie de o înţelegere colectivă, de un spirit de solidaritate al suporterilor care, în momentul actual, din păcate… După părerea mea, în Ardeal nu există şi nu cred că în următorii 10-15 ani o să existe”, a mai spus Paszkany.

Interviul integral poate fi citit pe stiridesport.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.