Asociația de Podiatrie s-a lansat la Cluj. Se dorește crearea meseriei de podiatru pentru a sprijini persoanele cu diabet

Clujul a marcat astăzi o premieră în sistemul de sănătate românesc: lansarea Asociației de Podiatrie, care urmărește să dezvolte specialitatea de podiatrie în rândul asistenților medicali și să creeze meseria de podiatru în țara noastră. Demersurile au pornit de la semnalarea problematicii piciorului diabetic și a amputațiilor la persoanele cu diabet zaharat: în România se efectuează zilnic, în medie, 62 de amputații în rândul persoanelor cu diabet (potrivit specialiștilor români), iar 56% din persoanele cu diabet zaharat suferă de neuropatie diabetică (studiu Cegedim, 2013). De asemenea, peste 50% dintre amputații se realizează la persoanele cu diabet (raport IDF cu privire la piciorul diabetic).

Asociația de Podiatrie își propune să sporească gradul de conștientizare a problematicii afecțiunilor picioarelor, în general, și în special la persoanele cu diabet zaharat, și să le ofere asistenților medicali instruirea / specializarea în acest domeniu.

În viziunea fondatorilor asociației, podiatrul trebuie să completeze echipa dedicată îngrijirii persoanei cu diabet zaharat. Potrivit Federației Internaționale de Diabet, prin includerea podiatrilor în echipa pluridisciplinară care îngrijeşte piciorul diabetic, dar şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%. La nivel global, podiatria este recunoscută ca specialitate în 19 ţări din întreaga lume, în prezent existând peste 100.000 de specialişti în podiatrie.

Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie

„Este foarte important ca România să se alinieze modelelor internaționale în ceea ce privește nivelul de îngrijire a persoanelor cu diabet zaharat, care se confruntă cu afecțiuni ale picioarelor. De altfel, în țările în care această specializare a prins rădăcini, efectele sociale și economice sunt vizibile. Asociația de Podiatrie va realiza toate demersurile în înființarea acestei noi specializări. Mă bucur să avem sprijinul medicilor diabetologi din România, precum și al celorlalte specialități medicale implicate în îngrijirea persoanei cu diabet zaharat”, a declarat dr. Norina Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie.

În competența specialistului podiatru vor intra aprecierea factorilor de risc la nivelul picioarelor screening-ul de neuropatie (testarea sensibilităților) şi arteriopatie (indice gambă-braț). Podiatrul va oferi educaţia specifică îngrijirii piciorului în general și în special a piciorului diabetic și va evalua totodată încălţămintea persoanei cu afecțiuni ale picioarelor. Acesta va propune metode de prevenire a piciorului diabetic şi va realiza tratamente specifice piciorului diabetic precum: tăierea unghiilor, înlăturarea calusurilor sau a tegumentului mort ori tratament specific pielii uscate. Mai mult, acesta va fi implicat și în operaţiuni de debridare a ulceraţiilor (de înlăturare a ţesutului mort), în tratamentul infecţiilor şi al ulceraţiilor, întotdeauna sub îndrumarea unui medic. De asemenea, specialistul podiatru va oferi tratamente conservative, de aplicare de pansamente specifice şi speciale, castinguri (cizme gipsate) și va face trimiteri la alte specialităţi medicale (dermatologie, chirurgie, chirurgie vasculară, radiologie).

„Specializarea de podiatrie trebuie să fie primită foarte bine pentru că avem nevoie de această nouă categorie de profesionişti. Primul pas al Asociației de Podiatrie constă în pregătirea unor formatori specializați în îngrijirea piciorului diabetic, pe structura programului Grupului Internaţional de Lucru al Piciorului Diabetic, din cadrul Federației Internaționale de Diabet. Etapa următoare o reprezintă pregătirea asistenților medicali în specialitatea de podiatrie”, a declarat conf.univ.dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

La evenimentul de lansare a Asociației de Podiatrie, desfășurat la Cluj-Napoca, au participat peste 150 de medici români și specialiști internaționali în domeniul Podiatriei. Printre invitați s-au numărat dr. Frank Bowling, podiatru la Manchester Royal Infirmary și membru al echipei profesorului Andrew Boulton (președintele Asociației Europene pentru Studiul Diabetului); dr. Andreas Schmidt, podiatru la Collm Clinic Oschatz, Germania; Vilma Urbancic, membru al Grupului internațional de lucru pentru piciorul diabetic (WGDF), coordonatorul programului „Train for Foot Trainers” și „Step by Step”; Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică; Anca Buzoianu, decanul Facultății de Medicină, UMF „Iuliu Hațieganu”, Emil Buiga, vicepreședinte al Ordinului Asistenților Medicali și Moaștelor din România.

Mai multe informații despre Asociația de Podiatrie: www.podiatrie.ro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.