Asociația „Frăția Bacilor Ardeleni” a lansat Atelierul de lapte

Un parteneriat între 6 fermieri aduce la dispoziția clujenilor produse lactate de o calitate superioară, fabricate din ingrediente atent selecționate și de la animale sănătoase, crescute în condiții optime.

Cu aceste idei pleacă la drum antreprenorii Ștefan Moldovan, alături de Cosmin Moldovan, Martin Bologh, Colceru Dragoș Iuliu, Ion Dorin Rus și Viorel Delean.

Aceștia au atras fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR),  conturând o frumoasă poveste cunoscută sub numele de „Atelierul de Lapte”.

Fermierii își doresc să atragă cât mai mulți producători și să producă toate produsele într-un singur punct, fără a mai apela la intermediari, această metodă fiind cunoscută drept lanțul scurt.

În acest moment, la Atelierul de Lapte sunt procesați 1500 de litri de lapte.

„De ce s-a creat această Frăție a Bacilor Ardeleni? Pentru că fiecare fermier știe că este destul de complicat să își găsească o piață de desfacere imediată, să faci lapte și să produci brânzeturi de unul singur nu întotdeauna este cea mai bună variantă, pentru că îți trebuie punctul final de desfacere. Până la urmă produsul trebuie să ajungă la consumatorul final. Frăția Bacilor Ardeleni asta își dorește: să colecteze laptele de la acești producători, să producă în cadrul Atelierului de Lapte brânzeturi, iar aceste brânzeturi, cu ajutorul magazinelor Moldovan să ajungă cât mai aproape de consumator, în așa fel încât fiecare consumator să ajungă la un produs proaspăt, un produs artizanal și un produs garantat până la urmă. (…)”, a declarat Ioana Micu, manager de proiect.

Această inițiativă este sprijinită și de primarul comunei Mociu, Vasile Focșa, care a fost prezent la eveniment și le-a adresat fermierilor câteva cuvinte de încurajare: „În primul rând, vreau să vă salut pe toți, să vă urez bun venit în comuna Mociu, personal salut această idee, îi felicit pe toți cei care au înțeles că prin asociere pot să-și vândă mai ușor produsele, având astfel un preț mai bun. Mă bucur că ați ales Mociu din mai multe motive: unul dintre ele fiind crearea locurilor de muncă, și al doilea, pentru că ne faceți cunoscuți. Nu pot decât să vă urez mult, mult succes, să vă felicit pentru faptul că sunteți cel mai mare investitor care își dezvoltă afacerea pe fonduri europene în comuna noastră. Este un lucru bun și ar trebui să fiți un lucru bun pentru toți ceilalți. Mult, mult succes în viitor. Consumați produsele de la Cosm Farm și Moldovan, pentru că sunt de calitate„, a declarat primarul comunei.

Această piață globalizată nu încurajează deloc dezvoltarea țăranilor români și a business-urilor mici de familie, iar varianta aceasta de parteneriat este una care susține dezvoltarea fermierilor mici, susțin fermierii asociați.

Așa s-a creat Frăția Bacilor Ardeleni. Scopul acestora este să devină un garant de calitate, în așa fel încât oricine va achiziționa produse sub acest brand să fie sigur că produsul este natural, proaspăt și este produs de către fermierii de lângă Cluj, din zona Mociu.

Dorința frăției este de a ajunge un brand pe piața din Cluj și împrejurimi. De asemenea, Frăția Bacilor Ardeleni pune la dispoziția consumatorilor un magazin de prezentare aflat în cartierul clujean Grigorescu, urmând ca pentru început, produsele să ajungă într-o rețea de 29 de magazine, cu planuri de a se extinde pe viitor.

Text de Flavia Pripon,

colaborator Clujulcultural.ro si eClujeanul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.