Astigmatism: tipuri, simptome, cauze și tratament

Astigmatismul nu este o boală, ci un tip de eroare de refracție, care se caracterizează printr-o vedere neclară sau distorsionată.  În acest articol vorbim despre astigmatism, o tulburare de vedere comună, dar nu întotdeauna înțeleasă. Îți spunem ce înseamnă astigmatismul, ce simptome generează și care sunt cauzele care îl declanșează. În plus, îți spunem cum se poate diagnostica și ce opțiuni de tratament există.

Astigmatismul nu este o boală, ci un tip de eroare de refracție, care se caracterizează printr-o vedere neclară sau distorsionată.  În acest articol vorbim despre astigmatism, o tulburare de vedere comună, dar nu întotdeauna înțeleasă. Îți spunem ce înseamnă astigmatismul, ce simptome generează și care sunt cauzele care îl declanșează. În plus, îți spunem cum se poate diagnostica și ce opțiuni de tratament există. 

Definirea astigmatismului

Astigmatismul este o afecțiune oculară comună, de obicei prezentă de la naștere, care apare atunci când cornea sau cristalinul ochiului au o formă neregulată. Rezultatul este o vedere încețoșată sau distorsionată. Spre deosebire de miopie (vederea slabă la distanță) sau hipermetropie (vederea slabă de aproape), astigmatismul poate afecta vederea la orice distanță. De asemenea, pot apărea și alte afecțiuni oculare (cum ar fi cataracta). Este important să consulți un oftalmolog pentru un diagnostic precis și pentru identificarea celui mai bun tratament pentru astigmatism.

Tipuri de astigmatism

Astigmatismul are trei clasificări primare:

  • astigmatism miopic;
  • astigmatism hipermetropic;
  • astigmatism mixt.

De asemenea, este posibil ca astigmatismul să fie descris ca fiind:

  • cornean: sunt probleme la nivelul corneei;
  • lenticular: sunt probleme la nivelul cristalinului;
  • congenital: este prezent încă de la naștere și este bilateral (se dezvoltă la ambii ochi);
  • dobândit: se instalează ca urmare a unui traumatism la nivelul ochiului, în urma unor intervenții chirurgicale sau a unor afecțiuni.

Simptome ale astigmatismului

Semnele și simptomele comune ale astigmatismului includ:

  • strâmbarea ochilor;
  • vedere încețoșată sau distorsionată la toate distanțele;
  • vedere slabă pe timp de noapte;
  • vedere dublă la unul sau la ambii ochi;
  • oboseală oculară;
  • dureri de cap;
  • sensibilitate crescută la lumină.


Este important de menționat că simptomele astigmatismului pot varia în funcție de gravitatea afecțiunii și de alte factori individuali. Dacă observi că apar astfel de simptome, este recomandat să consulți un oftalmolog pentru a primi un diagnostic și tratament adecvat.

Cauzele și factorii de risc asociați cu astigmatismul

Astigmatismul este cauzat de defecte subtile în modul în care ochiul curbează lumina (un proces numit refracție) care trece către retină, zona sensibilă la lumină din spatele globului ocular. Nervul optic transmite impulsurile nervoase de la retină la creier, care le transpune în vedere. Dacă vederea funcționează corect, corneea și cristalinul din spatele ei refractează lumina în retină. Din păcate, imperfecțiunile în curbura corneei sau a cristalinului (sau ambele) pot împiedica focalizarea corectă a imaginilor pe retină. Creierul percepe aceste defecțiuni oculare ca imagini neclare sau distorsionate. Astigmatismul este unul dintre cele mai frecvente trei tipuri de erori de refracție. Cel mai probabil ați auzit de celelalte două: miopie (miopie) și hipermetropie (hipermetropie).

Corneea este o cupolă transparentă care acoperă suprafața frontală a ochiului. Este curbată ca lentila unui telescop sau a unui aparat de fotografiat. O cornee perfect curbată și o lentilă naturală focalizează semnalele luminoase pe retină pentru a produce o vedere clară și limpede în creier.

Din nefericire, corneea și lentila pot avea curburi imperfecte care interferează cu refracția, generând o vedere neclară sau distorsionată pe care o numim astigmatism. Defectele altor structuri din interiorul ochiului pot contribui, de asemenea, la astigmatism.  

Cum se stabilește diagnosticul de astigmatism?

În timpul unui consult oftalmologic, medicul oftalmolog scanează globul ocular pentru a măsura întreaga sa suprafață în trei dimensiuni. Secțiuni ale ochiului, numite meridiane, ajută medicul oftalmolog să identifice punctele înalte și joase de pe cornee care ar putea genera astigmatism. O măsură numită dioptrie estimează cât de multă refracție are loc în fiecare meridian. Medicii oftalmologi evaluează diferențele dintre meridianele ochiului pentru a determina rețeta adecvată pentru a produce o vedere clară. Teste precum retinoscopia presupun strălucirea unei lumini în ochi în timp ce priviți prin diferite lentile, până când medicul o identifică pe cea care duce la o vedere foarte clară.

Astigmatismul la copii

Bebelușii se nasc adesea cu astigmatism, deși acesta dispare de la sine în primul an. Puțini copii prezintă semne de astigmatism până la vârsta de 5-9 ani. Și mai puțini nu reușesc să elimine astigmatismul, iar necorectarea acestuia poate avea un impact negativ asupra învățării și dezvoltării. De aceea este important să se programeze examene oftalmologice regulate pentru copii, pentru a se detecta astigmatismul și/sau alte erori de refracție necorectate.

Opțiuni de tratament pentru astigmatism

Medicul stabilește tratamentul pentru astigmatism în funcție de severitatea, simptomele sau starea de sănătate a pacientului. În cazuri ușoare, medicul poate recomanda exerciții pentru ochi, sau lentile de contact pentru astigmatism. În cazurile mai severe se poate ajunge la intervenții chirurgicale. Operațiile de remodelare a corneei și de îndepărtare a cataractei pot corecta astigmatismul. 

Vederea fiecăruia este diferită, ceea ce înseamnă că fiecare formă de astigmatism are un impact unic. Acest lucru înseamnă că trebuie acordată o atenție sporită potrivirii și funcționării ochelarilor sau lentilelor de contact. Intervenția chirurgicală este ultima opțiune de tratament.

Recomandări și sfaturi pentru gestionarea simptomelor astigmatismului

Este important să limitezi timpul petrecut în fața ecranelor, deoarece acestea pot agrava simptomele astigmatismului. De asemenea, protejarea ochilor de razele UV prin purtarea ochelarilor de soare adecvați și odihna corespunzătoare a ochilor sunt esențiale. O dietă echilibrată, bogată în vitaminele A, C și E, precum și în acizi grași Omega-3, poate contribui la sănătatea ochilor. De asemenea, foarte important, persoanele cu astigmatism trebuie să poarte ochelari sau lentile de contact pentru a corecta vederea. Este foarte important ca ochelarii și lentilele să fie purtate cât mai des posibil, să fie întreținute corespunzător și să fie actualizate periodic, în funcție de recomandările medicului oftalmolog. 

Persoanele cu astigmatism ar trebui să facă controale oftalmologice regulate pentru a monitoriza evoluția afecțiunii și pentru a ajusta tratamentul, dacă este necesar. Aceste vizite periodice sunt esențiale pentru a identifica și trata eventualele complicații asociate astigmatismului. Stresul și anxietatea pot agrava simptomele astigmatismului. De aceea, se recomandă să ai în vedere implementarea tehnicilor de gestionare a stresului (cum ar fi meditația sau yoga).

Astigmatismul, o afecțiune oculară comună, poate cauza vedere încețoșată sau distorsionată la orice distanță, fiind generat de o cornee neregulată sau de o anomalie a lentilei ochiului. Acest articol a oferit o perspectivă detaliată asupra astigmatismului, de la simptome, cauze și factori de risc, la metode de diagnostic și opțiuni de tratament. Este esențial să soliciți ajutor medical dacă suspectezi că ai astigmatism, pentru a preveni agravarea simptomelor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.