Atelier de țesut-cusut, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, ambele instituții de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, organizează un WORKSHOP de țesut-cusut, miercuri, 6 aprilie 2022, de la ora 13:00, la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, de pe str. Memorandumului, nr 21, Cluj-Napoca.

La eveniment va participa clasa expertului țesut-cusut, Ioana Mureșan, de la Școala Populară de Artă „Tudor Jarda”, care va face și o prezentare de costume populare din zonele etnografice Cluj, Bistrița, Maramureș. Cu această ocazie cursantele clasei țesut-cusut vor face o demonstrație de cusut cămăși populare din cele trei zone etnofolclorice. Acest evenimentul va fi prezentat de către Sebastian Paic.

Cine este Sebastian Paic?

Este doctorand al Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică de la UBB. A început încă din liceu să cutreiere țara pentru a colecţiona costumele autentice care au generațiilor trecute. Pe lângă costume, Paic a cules de pe teren şi un repertoriu ţărănesc de cântece sau poveşti de viaţă care îl ajută să recompună peisajul autentic al vremurilor de altădată.

Paic a înființat în anul 2011 asociaţia „Zestrea”, alături de alţi studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai. Membrii grupului şi-au asumat şi o serie de meşteşuguri tradiţionale: încondeierea ouălor, pictură de icoane pe sticlă, crestături în lemn, confecţionarea măştilor, ţesut, cusut și altele, apreciate la festivalurile de specialitate și au început să formeze un repertoriu de ritualuri ţărăneşti, cântece şi obiecte de patrimoniu, ajungând în prezent să deţină una dintre cele mai mari colecţii de port popular de sărbătoare autentic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.