ATENȚIE! Unui clujean i s-au furat banii de pe cardul Raiffeisen prin două tranzacții suspecte din Moscova și a avut una eșuată din America pe cardul BT

EXCLUSIV. În timp ce Uniunea Europeană și autoritățile ne încurajează să folosim cardul atunci când mergem la cumpărături și să evităm pe cât se poate plățile numerar pentru a limita răspândirea de COVID-19, „băieții deștepți” din domeniul hacking-ului au început să se profesionalizeze și ei în furtul de date și efectuarea de tranzacții de pe cardurile victimelor.

Un clujean a mărturisit pentru eClujeanul faptul că a fost victima unei astfel de situații neplăcute chiar în acest weekend. Acesta a constatat că a rănas fără o anumită sumă de bani de pe un card Raiffeisen Bank prin două tranzacții suspecte din Moscova și a mai avut o încercare eșuată pe unul de Banca Transilvania din San Francisco.

„Aveam un card de Banca Transilvania pe care nu l-am folosit niciodată la cumpărături online și am primit notificare pe SMS cu o tranzacție dubioasă de 1$ de la o cafenea din San Francisco, dar BT a blocat instant cardul după ce au văzut tranzacția suspectă și mi-au emis gratuit alt card.

Pe celălalt card de Raiffeisen am verificat și aveam două tranzacții suspecte, una de 100 de lei și una de 34 lei, de la un local din Moscova. Doamna de la Raiffeisen cu care am vorbit mi-a spus că nu sunt singurul păgubit. Problema este una globală și trebuie să avem grijă unde facem plăți online”, ne-a relatat clujeanul.

Raiffeisen Bank, vulnerabilă în fața hackerilor

„Cei de la Raiffeisen m-au atenționat că sunt sute de astfel de reclamații ale altor clienți păgubiți și m-au atenționat să avem grijă de unde facem cumpărături online și cum ne ținem cardul în autobuze deoarece ‘băieții deștepți’ au dispozitive de scanare a cardurilor și telefoanelor mobile”, a mai precizat victima.

Bărbatului păgubit i s-a blocat cardul de pe care s-au înregistrat cele două tranzacții dubioase de la o firmă anume de livrare mâncare MMR-Delivery Club din Moscova, iar cei de la Raiffeisen i-au emis gratuit alt card.

Ce recomandă experții în securitate online?

Pentru evitarea acestor situaţii neplăcute, oamenii legii și experții în securitate cibernetică fac mai multe recomandări celor care utilizează internet banking-ul și plățile online

  • Să fim atenți la numele paginii accesate;
  • Atenţie la orice modificare în precesul de autentificare;
  • Dacă nu sunteţi logat imediat şi vi se cer date noi, închideţi browser-ul imediat;
  • Dacă primiţi un SMS de confirmare, citiţi-l cu atenţie şi verificaţi dacă vă confirmă procedura.

Un expert în securitate cibernetică a declarat pentru Antena 3„multe firme, nepregătite, au făcut digitalizare peste noapte”.

„Astfel de breşe de securitate au devenit o normalitate, din păcate, chiar pe fondul pandemiei, întrucât cel puţin jumătate dintre companii nu au fost pregătite să lucreze de la distanţă.

Prin urmare, ne confruntăm cu situaţii în care digitalizarea peste noapte este posibil să fi creat erori ce pot fi depistate şi exploatate de atacatori.

De regulă, aceştia urmăresc colectarea a cât mai multe date personale sau financiare, atât ale clienţilor, cât şi ale companiilor financiare respective. Date precum numele complet ,adresa, CNP-ul, semnături, copii ale unor documente şi chiar poze.

Toate aceste date ar putea fi ulterior utilizate pentru furt de identitate sau pentru a comite fraude pe alte platforme, fără ca victimele să conştientizeze în timp util o astfel de activitate”, spune Liviu Arsene, expert în securitate cibernetică.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.