Aurul de la Rosia Montana poate fi scos si fara cianura

rosia montanaAnul trecut, la Baia Mare s-a brevetat o tehnologie de exploatare eficientă a aurului, fără cianuri, dar oficialităţile ignoră invenţia.

În mijlocul dezbaterilor legate de exploatarea de la Roşia Montană, Profesorul geolog Gheorghe Popescu, unul dintre cei mai buni specialişti români în zăcăminte de aur, a explicat care sunt adevăratele probleme ale acestui zăcământ din Apuseni.

Cianurarea nu e singura metodă de exploatare eficientă a aurului. Specialiştii din Baia Mare, în frunte cu profesorul Jack Goldstein, un inginer chimist băimărean, au brevetat la OSIM, anul trecut, o metodă de extracţie care permite exploatarea eficientă a zăcământului de la Roşia Montană fără nici un impact negativ pentru mediu.

Mai mult, costurile ar fi mai mici în comparaţie cu exploatările bazate pe cianuri, lucru care o face interesantă. Încă de la începutul cercetărilor, în anul 2000, intenţia profesorului Golstein şi a colegilor săi a fost să descopere o tehnologie care să înlocuiască cianurarea. Au reuşit, dar autorităţile ignoră această invenţie.

Tot la Baia Mare se experimentează şi extragerea aurului cu ajutorul unor bacterii, metodă numită biominerit. Este vorba despre bacterii care prin modul de hrănire despart în mod natural minereul de aur de steril.

Biomineritul este o metodă 100% ecologică, folosită în Chile, Australia, Brazilia şi Africa de Sud. Conform cercetătorului dr. Karen Olsson- Francis, de la Universitatea Open din Milton Keynes, Anglia, biomineritul va fi utilizat şi în Cosmos, atunci când oamenii vor începe să exploateze resurse de pe alte planete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.