Autorul imnului național, poetul Andrei Mureșanu, are o statuie la Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca a inaugurat astăzi statuia poetului Andrei Mureșanu, autorul imnului național, la intrarea pe strada care îi poartă numele din zona Pieței Cipariu.

Dezvelirea statuii a fost făcută de primarul Emil Boc și a fost realizată de artistul Ilarion Voinea.

Andrei Mureșanu s-a numărat printre liderii Revoluției de la 1848. Poemul său „Un răsunet”, denumit ulterior „Deșteaptă-te, române!”, a devenit imn revoluționar. În 1990, „Deșteaptă-te, române!” devine imnul de stat al României, unul dintre simbolurile care conturează identitatea națională a poporului român.

Astăzi, unul dintre cele mai frumoase cartiere ale Clujului poartă numele lui Andrei Mureșanu, statuia poetului pașoptist fiind situată chiar la baza străzii Andrei Mureșanu (Piața Cipariu, nr. 15).

Comunitatea clujeană își prezintă astfel omagiul pentru unul dintre fruntașii revoluției de la 1848 și cel care dăinuie astăzi, în conștiința națională, ca unul dintre patrioții români a cărui idealuri au fost încrustate peste timp în identitatea poporului român.

Proiectul a fost realizat la inițiativa Universității Babeș-Bolyai și a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul reprezentanților mediului de afaceri clujean. Statuia din bronz este opera artistului Ilarion Voinea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.