Avertismentul dramatic al lui Gheorghiță: „De la un caz pozitiv cu Delta se poate ajunge la peste 390.000 de infectări în două luni”

Președintele CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că de la un singur caz pozitiv cu varianta Delta a COVID-19 se poate ajunge la peste 390.000 de persoane infectate.   

Gheorghiță susține că este important ca oamenii să respecte măsurile de prevenţie, mai ales în zonele aglomerate, chiar dacă este vorba de spaţii deschise, dar unde există risc mare de expunere, pentru că un singur caz infectat cu tulpina Delta poate duce la sute de mii de infectări în doar câteva săptămâni.

Varianta Delta, în momentul de faţă, este dominantă. Comparativ cu varianta Alfa, unde rata bazală de reproducere a cazului era de circa 2, rata bazală de reproducere a cazurilor la varianta Delta de 5 în medie.

Pot să vă spun că, după opt cicluri repetitive de transmitere, de la un caz cu varianta Alfa se ajunge în circa doua luni alte 266 de noi cazuri de boală, spre deosebire de varianta Delta, unde, în acelaşi interval de timp, de la un caz pozitiv se poate ajunge la peste 390.000 de persoane infectate, ceea ce înseamnă un număr de peste 1.500 de ori mai mare de persoane infectate în acelaşi interval de timp, din simplul motiv că varianta Delta este înalt transmisibilă, este mult mai contagioasă şi, într-o populaţie nevaccinată, unde nu se respectă măsurile de prevenţie, se răspândeşte extrem de uşor.

Transmiterea variantei Delta e similară cu transmiterea bolilor copilăriei: pojarul, vărsatul de vânt. Se răspândeşte foarte uşor„, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marți, într-o conferinţă de presă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.