Cea de-a XXI-a ediţie a Balului Operei a avut loc sâmbătă, 5 martie, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, iar aproximativ 1500 de persoane au luat parte la cea mai fastuoasă ediție de până acum, potrivit organizatorilor, care a avut un program vast ce a durat aproximativ 7 ore.
Invitații au început să sosească pe covorul roșu în jurul orei 18:30, fiind primiți la intrare de amfitrionii acestei ediții, Rareș Bogdan și Ramona Raus, iar evenimentul propriu-zis a început în jurul orei 19:30. Publicul a fost unul elitist, format din „lumea bună” a Clujului, „crème de la crème” cum se mai spune, avocați, medici, magistrați, avocați, oameni de afaceri, politicieni, organizatori de evenimente și reprezentanți ai administrațiilor locale și județene. Programul de divertisment a avut de toate, de la muzică ușoară, prezentare de modă, musicaluri și momente de gastronomie pentru toate gusturile și vârstele.
„Sunt 21 de premiere pe care le-a adus Balul Operei, dar nu am adus Broadway-ul la Cluj și am produs un Broadway la Cluj, e o mare diferență. Încercăm să arătăm că putem și noi o performanță artistică foarte dificilă, se cântă, se dansează în forță, cu ritm și cred că e un experiment interesant ceea ce se întâmplă în această seară și cred că va deschide gustul și apetitul operei ca să monteze musicaluri aici la Cluj. Sper că va fi ca o avanpremieră la un nou gen musical pe care sper că îl putem vedea în anii ce urmează aici în Opera Română din Cluj. Un spectacol de musical este o producție foarte dificilă, din toate punctele de vedere, iar pe lângă artiștii Operei Naționale Române îl avem pe Răzvan Mazilu care a venit de la București cu dansatorii săi, îl avem pe Adrian Strâmtu cu 16 dansatori de scenă, sunt multe ajutoare care ne-au venit din toate părțile ca să putem realiza un eveniment pe care sperăm să fie memorabil din punct de vedere artistic. E o producție dificilă și tehnic, sunt zeci de microfoane, dar sper să nu observe publicul cum transpiră tehnicii în culise”, a declarat producătorul Balului Operei, Matei Miko, la începutul evenimentului.
Ediția de anul acesta a Balului Operei i-a dus pe invitați mai aproape de Broadway-ul american, prin momentele inedite oferite. Programul artistic a fost susținut de soliștii, corul, ansamblul de balet și orchestra Operei Naționale Române din Cluj, care au interpretat piese și arii muzicale de referință pentru acest gen de spectacol, cum ar fi „New York, New York”, „The Phatom at the Opera”, „Candide”, „Rodeo”, My Fair Lady”, sau „Singing in the rain”, acestea au fost doar câteva dintre piesele celebre oferite publicului, iar trupa de actori a coregrafului Răzvan Mazilu a pus în scenă producția „West Side Story – Manifestul unei Generații”.
Nu a lipsit nici un spectacol dedicat celor mici, copiii Corului Junior VIP coordonați de mezzosoprana Iulia Merca au interpretat piesa Do re mi din Sunetul muzicii.
Spectatorii au putut admira și un moment din musicalul Chicago Medley, imaginat de Cătălin Botezatu, printr-o prezentare de modă a ultimei colecții de lenjerie intimă.
Decorul floral și aranjamentele de flori mov și albe au fost realizate special pentru acest eveniment de către designer-ul Florina Bogdan.
„Balul Operei” a recompensat și în acest an personalitățile marcante ale Clujului și elitele vieții culturale, politice și economice.
Trofeele „Lya Hubic” au fost oferite de către Florin Estefan, directorul Operei din Cluj, următoarelor personalități: Irina Sănculescu Bălan (soprană la Opera Națională Română din Cluj-Napoca), Andreea Jura (solistă balerină la Opera Națională Română din Cluj-Napoca), Dumitru Rus (șef partidă percuție/timpani Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca), Elena Potopea (soprană corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca), Ovidiu Moldovan (pianist la Opera Națională Română din Cluj-Napoca). Trofeul „In Memoriam” i-a fost acordat lui Vasile Bindaș, șef mașinist.
Premiul „Alexandru Fărcaș” i-a revenit profesorului universitar Gabriel Banciu, președintele Senatului Academiei de Muzică Gheorghe Dima (AMGD) din Cluj-Napoca, în timp ce premiul „Mecena” i-a revenit arhitectului Ionel Vitoc.
Consiliul Județean Cluj, reprezentant de președintele Marius Mînzat, a acordat cinci trofee „Emblemă de Cluj”: Institutului Inimii „Nicolae Stăncioiu”, Mănăstirii Nicula, Salinei Turda, Festivalul Mozart și Festivalul Untold.
„Balul Operei face parte din emblemele culturale ale Cetății, orașul acesta este un oraș eminamente cultural, prin toate instituțiile importante pe care le are, iar acest eveniment a intrat într-o tradiție, el aduce aminte de Europa Centrală, de spiritul de odinioară ale vechilor baluri ale Vienei, ale orașelor mari și ne integrează, într-un fel, în spiritul european, face parte din Transilvania, face parte din România, adică din lumea noastră, iar Clujul este o cetate culturală de mare amprentă pentru lume și balul este o sărbătoare pentru toți clujenii”, a precizat academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai.
Scriitorul Vasile Igna, conf.dr. Virgil Mihaiu (AMGD), prof.dr. Alexandru Salontai (Academia de Științe Agricole și Silvice) și medical Teofil Lung (șef secție Chirurgie Orală și Maxilo-Facială Cluj-Napoca) au fost numiți „Seniori ai cetății”, titluri acordare de către rectorul UBB Cluj, Ioan-Aurel Pop.
Trofeul „Spiritus Mentor” i-a revenit, în acest an, academicianului Horia Colan, acordat de către acad. Ionel Haiduc.
Organizatorii i-au oferit în acest an un premiu special jurnalistului Liviu Alexa pentru implicare în comunitate și pentru salvarea de la faliment a secției de baschet feminin a Universității Cluj. „Acest premiu îl dedic părinților mei, amândoi crescuți la orfelinat, și care mi-au insuflat încă de mic respectul pentru cei sărmani, pentru cei aflați în nevoie. Suntem adeseori nemulțumiți cu ce avem, spunem că avem puțin, că ne trebuie mai mult. Dar dacă am da puțin din puținul pe care îl avem celor ce nu au nimic, acel puțin ar fi TOTUL pentru ei”.
După o pauză de 20 de minute de șampanie, Horia Brenciu & HB Orchestra le-a oferit spectatorilor un moment electrizant din care nu au lipsit omagiile aduse unor artiști celebri de jazz și swing, iar americanul Irvin Doomes, invitat special al balului, a încheiat momentul muzical cu un concert de excepție.
Invitații s-au bucurat de surprizele culinare pregătite de organizatori la Marele Bufet al Balului Operei.
Mai multe fotografii AICI.