Banca Vaticanului și-a majorat profitul în 2012

banca vaticanuluiBanca Vaticanului – Istituto per le Opere di Religione (IOR) – a înregistrat în 2012 un profit net de 86,6 milioane de euro, de patru ori mai mare decât cel din 2011, ceea ce i-a permis să aducă o contribuție de 54,7 milioane de euro la bugetul Sfântului Scaun, arată datele publicate marți de IOR, informează AFP.

Pentru prima dată în istorie, Banca Vaticanului a publicat marți rezultatele sale anuale pe pagina sa de Internet, o etapă în politica de creștere a transparenței promovată de noul președinte al instituției, germanul Ernst von Freyberg, după ce în trecut IOR a fost acuzată de spălare de bani.

Potrivit unui comunicat de presă, anul trecut clienții au încredințat IOR fonduri în valoare de 6,3 miliarde de euro în timp ce IOR a acordat împrumuturi de 25,8 milioane de euro. De asemenea, raportul arată că, în 2012, IOR deținea 41,3 milioane de euro în aur, metale și monede prețioase la care se adaugă o companie imobiliară și de asemenea a primit sub formă de donație două proprietăți imobiliare în valoare de 1,9 milioane de euro.

„Rămânem fideli angajamentului nostru de a garanta transparența activităților noastre, răspunzând așteptărilor legitime ale bisericii catolice, ale autorităților Vaticanului și clienților noștrii’, a explicat Ernst von Freyberg. Pentru 2013 ‘ne așteptăm la un an marcat de cheltuieli extraordinare legate de procesul de reformă și reorganizare precum și de efectele creșterii ratelor dobânzilor”, a adăugat Ernst von Freyberg.

Banca Vaticanului a fost înființată în 1942 de Papa Pius al XII-lea. IOR are 114 angajați care gestionează sistemul de pensii al Vaticanului în timp ce baza sa de clienți s-a redus de la 21.000 în 2011 la 18.900 în 2012 ca urmare a închiderii conturilor inactive. Printre clienții IOR se numără ordinele religioase, birourile Vaticanului, ambasadele și angajații lor, cardinalii, episcopii și preoții precum și ambasadele acreditate la Sfântul Scaun.

Una dintre ultimele decizii luate de Benedict al XVI-lea, înainte de a renunța la pontificat, în luna februarie 2013, a fost numirea unui aristocrat german, Ernst von Freyberg, în funcția de președinte al Băncii Vaticanului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.