Belgia a votat legea care permite eutanasia în cazul minorilor cu o boala incurabila

belgia eutanasia minorilor
Foto: (c) TANJUG / TANJUG ARHIVA

Deputații belgieni au adoptat joi o lege care extinde zona de aplicare a eutanasiei la minorii afectați de o maladie incurabilă, fără a fixa vârsta minimă, informează Le Soir și La Derniere Heure.

Legea, deja votată în decembrie de Senat, a fost adoptată de Camera Reprezentanților cu 86 de voturi pentru, 44 împotrivă și 12 abțineri. Decizia, luată la 12 ani după legalizarea eutanasiei pentru adulți, va intra în vigoare în câteva săptămâni.

Un individ care stătea pe locurile destinate publicului din Camera Reprezentanților și care a strigat „Asasinii” a fost evacuat din sală.

Textul legislativ a beneficiat de susținerea socialiștilor, liberalilor, ecologiștilor și a N-VA (Noua Alianță Flamandă). Totuși, notează Le Soir, câțiva deputați au votat diferit de restul grupului lor politic.

În cadrul Mișcării Reformatoare (MR), trei deputați au votat împotrivă și unul s-a abținut, în timp ce la Ecolo, doi au votat împotrivă și unul s-a abținut. La N-VA, opt deputați din 27 s-au abținut și unul a votat împotrivă.

FDF (Partidul Federaliștilor Francofoni) s-a abținut, iar cdH (Centrul democratic umanist) și CD&V (Creștin-democrații flamanzi) au votat împotriva proiectului de lege, la fel ca și Vlaams Belang.

Belgia, țară de tradiție catolică, devine al doilea stat din lume, după Olanda, care autorizează în condiții stricte eutanasia în cazul minorilor. Acolo unde Olanda a prevăzut o vârstă minimă de 12 ani, aleșii belgieni au optat pentru noțiunea mai flexibilă de ‘capacitate de discernământ’.

Conform unui sondaj publicat în luna octombrie a anului trecut, 73% dintre belgieni sunt în favoarea extinderii la minori a dreptului la eutanasie.

„Dreptul copilului de a cere propria moarte este un pas prea departe. Este vorba despre încălcarea interdicției de a ucide, care constituie baza societății noastre umane”, se menționează într-un comunicat al Bisericii Catolice belgiene.

„Dacă un copil este eutanasiat, care este mesajul pentru ceilalți copii bolnavi? Suntem pe cale să le spunem că viața lor nu mai are valoare, că sunt o povară pentru societate, pentru familia lor și că trebuie să moară”, a declarat una dintre cele 300 de persoane participante la singurul protest împotriva măsurii organizat la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.