Bugetul 2016: Salariul minim pe economie NU va creşte de la 1 ianuarie. „Prima Casă” continuă

Proiectul bugetului de stat pe 2016 a fost făcut public vineri seară. Majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie nu apare în proiect.

baniPotrivit Realitatea TV, proiectul bugetului pe anul 2016 nu prevede majorarea salariului minim pe economie la 1 ianuarie. Ministrul Finanţelor a anunţat că vrea să facă o analiză complexă în prima parte a anului pentru a vedea dacă varianta creşterii salariului minim este viabilă.

Pe de altă parte, pensiile publice pilonul 2 se vor majora doar cu 0,1%.

Schimbări apar şi în ceea ce priveşte programul „Prima Casă”. Mai exact, plafonul va scădea de la 2,8 miliare de lei, la 1,6 miliarde de lei anul viitor.

Se modifică şi costul: dacă în 2015 era ROBOR +2,5%, anul viitor ROBOR va fi +2%, ceea ce înseamnă o scădere a dobânzii. Aşadar, românii care îşi vor lua locuinţe prin creditul „Prima Casă” vor plăti rate mai mici.

Vor primi mai mulţi bani Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Culturii, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor, dar şi SRI şi SIE. Bani în plus va primi şi Administraţia Prezidenţială, Senatul şi Camera Deputaţilor.

În schimb, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, Ministerul Tineretului, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene şi cel al Energiei vor primi bani mai puţini.

În ceea ce priveşte Produsul Intern Brut (PIB), valoarea acestuia este estimată la 746 de miliarde de lei, în vreme ce deficitul a fost estimat la 2,95% din PIB.

Pentru anul viitor, se aşteaptă o creştere economică de 4,1%.

Bugetul pe 2016 va sta în dezbatere publică, după care va merge în Guvern pentru aprobare, iar în final va ajunge în Parlament.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.