Care sunt cei mai importanți factori care influențează performanța unui sistem de panouri fotovoltaice?

Centralele fotovoltaice sunt una dintre cele mai sustenabile și fiabile tehnologii, cu o durata medie de viata de peste 20 de ani si cu un impact direct în reducerea costurilor energetice. Panourile fotovoltaice convertesc radiația solară în energie electrică, contribuind astfel la reducerea costurilor cu energia consumată din rețea și a amprentei de carbon.

Un sistem de panouri fotovoltaice poate fi ON-GRID, conectat la SEN (Sistemul Energetic National) sau OFF-GRID, utilizat ca și sistem autonom pentru alimentarea cu energie electrică a unor consumatori aflati la distanță mare de sistemul național de alimentare cu energie electrică.

Cum funcționează un sistem fotovoltaic on-grid?

Panourile fotovoltaice sunt compuse, de regulă, din celule de siliciu monocristaline sau policristaline. Principiul acestora constă în producerea unei tensiuni electrice între celula asupra căreia cad razele solare și cea care este plasată în spatele ei, pentru a facilita trecerea curentului electric.

Cu ajutorul unui invertor, curentul continuu captat este transformat în curent alternativ și va fi folosit în alimentarea consumatorilor. Intrucat invertorul este legat în paralel și la rețeaua electrică, energia neutilizată poate fi injectată în Sistemul Energetic Național și cuantificată cu ajutorul unui contor. 

Elementele sistemului fotovoltaic on-grid sunt conectate printr-un racord subteran, cu un cablu de energie electrică, dimensionat în funcție de puterea sistemului.

Cei mai importanți factori care influențează performanța panourilor fotovoltaice sunt:

  • Orientarea – pentru un randament cât mai bun, se recomandă orientarea panourilor către Sud sau Vest;
  • Inclinația – se recomandă o înclinație între 10° si 45°, un unghi prea mic poate duce la depunerea zăpezii și diminuează capacitatea panourilor de a produce energie;
  • Umbrirea panourilor – se recomandă evitarea amplasării panourilor în zone umbrite de clădiri, vegetație sau în zone în care se pot umbri între ele;
  • Temperatura – o temperatura prea ridicată va scadea randamentul sistemului fotovoltaic.

Ce beneficii vă aduce instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice?

  • Reducerea dependenței față de energia produsă prin tehnologii conventionale;
  • Reducerea costurilor cu energia electrică;
  • Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera;
  • Dupa recuperarea investiției energia este gratuită; 

Soluțiile de producere locală de energie, alături de soluțiile de eficiență energetică au un impact direct în dezvoltarea durabilă a companiilor.

Investind în energie solara, companiile au oportunitatea de a-și securiza prețul pentru o bună parte din energia electrica consumată, pe durata de viață a panourilor fotovoltaice, oferindu-le o mai bună predictibilitate în ceea ce privește costurile energetice și operaționale, pe lângă impactul pozitiv asupra mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.