Care sunt simptomele glaucomului și cum pot fi ameliorate?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, glaucomul este a doua cauză de orbire la nivel mondial, imediat după cataractă. Este o tulburare oculară agresivă, care provoacă deteriorarea progresivă a nervului optic, urmată de pierderea vederii. Din păcate, majoritatea persoanelor nu știu că suferă de o astfel de tulburare oculară care le pune în pericol vederea.

Totuși, majoritatea persoanelor care ajung să se prezinte la specialistul oftalmolog acuză dificultăți de vedere în timp ce conduc noaptea. Vederea încețoșată după apusul soarelui și chiar orbirea nocturnă sunt alte simptome comune pe care le acuză persoanele care se prezintă la oftalmolog. 

Care sunt simptomele care caracterizează glaucomul?

Pacienții diagnosticați cu glaucom beneficiază de o vedere centrală normală și clară, dar treptat, încep să își piardă vederea periferică sau laterală. Prin urmare, în timp ce conduceți, dacă aveți impresia că mașinile apar de nicăieri, dacă era să fiți implicat într-un accident sau întâmpinați dificultăți de parcare, atunci aveți nevoie de servicii de oftalmologie

Adesea, persoanele care suferă de glaucom prezintă o adaptare întârziată la întuneric și, de asemenea, o sensibilitate scăzută la contrast. Aceste simptome pot interfera cu activitățile obișnuite, cum ar fi șofatul pe timp de noapte sau deplasarea în condiții de lumină slabă. De asemenea, schimbarea bruscă de la lumină puternică la lumină slabă poate crea dificultăți. 

Cum pot fi ameliorate simptomele glaucomului?

Primul și poate cel mai important pas implică conștientizarea și acceptarea tuturor simptomelor provocate de glaucom înainte ca acestea să vă afecteze sănătatea generală. În timpul zilei, pacienții cu glaucom sunt încurajați să poarte șepci, pălării și ochelari de soare. O dietă alimentară bogată în fructe și legume proaspete, dar și în nuci și proteine de înaltă calitate este iarăși recomandată. 

Medicul oftalmolog vă poate recomanda lentile de noapte pentru ameliorarea simptomelor glaucomului. De asemenea, atunci când vă aflați la volan, asigurați-vă că parbrizul este curat, deoarece un parbriz prăfuit intensifică lumina. Folosiți o soluție de curățare pe bază de alcool pentru curățarea regulată a parbrizului. 

Ceea ce mai puteți face este să reduceți luminile de bord. Odată ce atenuați luminozitatea panoului de bord în interiorul mașinii, veți vedea mai bine în exterior. Nu folosiți telefonul în mașină, nici pentru a asculta muzică, nici pentru a prelua apeluri telefonice. Lumina albastră a telefonului mobil vă poate împiedica să conduceți prudent. Nu în ultimul rând, încercați să vă prezentați cu regularitate la oftalmologie pentru un control oftalmologic complet. Astfel, veți putea detecta alte posibile tulburări oculare înainte ca acestea să se agraveze.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.