Cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimii 10 ani. Medicii sunt disperați

România se confruntă cu cel mai agresiv val de viroze în rândul copiilor din ultimii zece ani. În doar 24 de ore, s-au înregistrat 200 de cazuri, dublu față de media normală. Medicii avertizează că acum virusurile sunt mult mai agresive ca în trecut.

În ultimele 14 zile, numărul copiilor internați s-a dublat și el. Dacă înainte veneau la fiecare 24 de ore câte 100, acum vin și peste 200, așa cum este la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului.

„Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Numai vineri au fost intubați 3. Toate ventilatoarele sunt ocupate, cele 6 sunt ocupate. 10% dintre copiii care ajung în camera de gardă au insuficiență respiratorie, spun medicii, adică au nevoie de oxigen pentru a respira.

„În momentul ăsta, toți cei pe care îi avem ventilați mecanic au 2-3 luni. E plin sus. Nu mai avem unde să îi punem. Am făcut locuri că am externat spunându-le părinților “știți, nu e chiar atât de grav..” Unii au acceptat. În principiu, ar putea să se repete scenariul Covid, când nu erau locuri în București și duceam la Râmnicu Vâlcea sau nu știu pe unde. Problema e să nu vină toți dintr-o dată pentru că va fi depășit sistemul de transport, nu pot fi duși cu taxi. 90 km nu poți să ții respirația”, a declarat Mihai Craiu, medic pediatru, pentru digi24.

Și la Matei Balș, în Capitală, medicii abia mai găsesc un loc în saloane. Ionica este una dintre mamele care a avut nevoie de internare pentru copilul ei.

„Erau destul de mulți copii, da. Am înțeles că la Grigore Alexandrescu erau foarte mulți copii acolo și am evitat și am venit aici”, spune femeia.

Evoluția spre agravare e mai des întâlnită față de acum trei ani. Este plin, de multe ori trebuie să așteptăm până se fac externările de prânz ca să urce ceilalți”, declară, Cristina Neaga, medic infecționist.

În țară situația e foarte gravă

Din păcate, în țară există spitale unde situația nu e deloc roz. Nici măcar nu sunt medici pediatri. La Spitalului Județean Tulcea, secția de pediatrie a fost închisă la un moment dat, iar acum funcționează cu numai 2 medici.

„Se internează doar de dimineața până la și ulterior asigurăm permanență de acasă. Mai mult de atât chiar nu putem face”, zice Daniela Nizami, medic pediatru.

„Problemele sunt foarte vechi, 10 ani, cu diverse fluctuații. Acum 8 ani, secția a fost și închisă”, completează Tudor Năstăsescu. manager Spitalului Județean Tulcea.

„E o mare problemă, sunt foarte mulți copii, se îmbolnăvesc, sunăm la medici și nimeni nu răspunde”, mărturisește mama unul pacient.

Ce se știe despre virusul care face ravagii prin spitale

Virusul se numește virus sincițial respirator și provoacă bronșiolite, mai ales în rândul copiilor foarte mici. Nu este un virus nou, apare anual, doar că acum a provocat un număr record de cazuri.

Nu doar la noi, ci și în restul Europei și în SUA. În România, avalanșa de îmbolnăviri a dus la dispariția unor medicamente din farmacii.

„Sunt niște preparate inhalatorii care nu prea se găsesc pe piață. Dar eu cred că aici e și vina noastră, pentru că în momentul în care le găsești în farmacii, se cumpără foarte repede, se cumpără foarte mult”, afirmă Monica Luminos- medic infecționist:

Sfatul medicilor pentru părinți este să îi monitorizeze pe copii cu atenție și să meargă la spital când observă tulburări de respirație.

„Dacă respiră repede și… muncesc mult, aia nu se poate trata cu nimic. Trebuie să vii la spital. În principiu, trebuie să se uite la copil și să numere. Peste 50 pe minut, trebuie să vii la doctor. Creierul tău primește informația “bagă mare că n-am oxigen”. Își pun pulsoximetru, toți ăștia au cifrele proaste fără să aibă Covid”, completează Mihai Crai.

Organizația Mondială a Sănătății avertiza încă din septembrie că acest sezon gripal va fi cel mai agresiv din ultimii ani. Estimarea medicilor este că vârful îmbolnăvirilor va fi în februarie anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.